Omslag_EW05 600
22 maart 2019

Net als klapschaats: even wennen voor beter resultaat

Lagere energierekening met Daikin Intergas Monobloc Hybride / Add-on warmtepomp

gerard van VeldenOud Olympisch schaatskamioen Gerard van Velde vergeleek nieuwe warmtepomp met klapschaats

Met de Intergas Monobloc Hybride/Add-on introduceert Daikin een energiezuinige oplossing voor milieubewuste huiseigenaren bij renovatie- en bij nieuwbouwtoepassingen. De warmtepomp zorgt voor optimaal verwarmingscomfort met de juiste balans tussen het verbruik van elektriciteit en gas, rekening houdend met de hoogte van de energieprijzen en de buitentemperatuur.

Tijdens de introductiesessies in Assen en Ridderkerk vergeleek oud-schaatser Gerard van Velde de nieuwe warmtepomp met de klapschaats. ‘Daar moest ik destijds op een andere manier op gaan schaatsen’, zei de oud-olympisch kampioen 1.000 m van Salt Lake City. 'Met de nieuwe warmtepomp moet je je huis op een andere manier gaan verwarmen. Als je daaraan bent gewend, betaalt het zich, net als bij mij destijds met de klapschaats, terug in een lagere energierekening.'

Koud kunstje

De installatie van de nieuwe warmtepomp is volgens Daikin een koud kunstje vanwege de beperkte ruimte die het systeem in beslag neemt en het feit dat het koudemiddel-circuit volledig is geïntegreerd in het buitendeel, waardoor het alleen om waterafsluitingen gaat.

Lagere energierekening

Bijzonder aan de nieuwe lucht-waterwarmtepomp is dat deze de energieprijzen nauwgezet in de gaten te houdt. Omdat ze een veelzijdige Hybride- of Add-on oplossing biedt, verwarmt de warmtepomp kostenefficiënt en met een lagere CO2-uitstoot. De warm tapwatervoorziening kan via de gasketel blijven verlopen.

Stil en compact

Het zeer compacte en stille 4 kW buitendeel in Monobloc-uitvoering is speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse renovatiemarkt en werkt met het revolutionaire koudemiddel R-32. Daar waar de Daikin Intergas Monobloc Hybride warmtepomp werkt in combinatie met een nieuwe meegeleverde CW4 (28 kW) of CW5 (32 kW) cv-ketel van Intergas, biedt de Add-on warmtepomp een bivalente oplossing in het geval er wordt aangehaakt bij een bestaande cv-ketel, ongeacht het merk. De hydromudule is bovenop het stille buitendeel geïntegreerd, waardoor dit weinig ruimte in beslag neemt, en zeer geschikt voor plaatsing op bijvoorbeeld balkons.

Gat in verduurzamingsmarkt

Manager Heating bij Daikin, Jeroen Peeters vertelt dat de nieuwe warmtepomp een ideale oplossing is voor de vervangingsmarkt. ‘De cv-ketel kan nog een belangrijke rol behouden, maar ondertussen bespaar je al wel 50 procent op het gasverbruik. En omdat je gebruik blijft maken van bestaande afgiftesystemen vergt deze oplossing een lage investering. Zeer interessant ook voor woningbouwverenigingen, woningcorporaties en VVE's. Zeker omdat hij in aanmerking komt voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van € 1.600,-

daikin-wp

De techniek

De Daikin Intergas Monobloc Hybride warmtepomp, die geïntegreerd is met een cv-ketel, levert het hele jaar uitstekende prestaties en hoog comfort door optimaal gebruik te maken van een mix van de warmtepomp- en de hr-technologie. De warmtepomp selecteert automatisch de beste technologie (cv-ketel of warmtepomp) op basis van de actuele energieprijzen en warmtevraag. Hierdoor wordt een significant lagere CO2-uitstoot bewerkstelligd in vergelijking met standaard cv-ketels. En als het systeem in de warmtepompmodus staat, is de CO2-uitstoot zelfs nul. Door gebruik te maken van het koudemiddel R-32 is de schadelijke impact op het milieu minimaal. Het koudemiddel heeft een GWP van slechts 675) en bevindt zich in een afgesloten circuit in het buitendeel, waardoor lekkage is uitgesloten. De installateur mag de buiten- en binnendelen daardoor installeren zonder een F-gascertificering. Het 4 KW buitendeel in Monobloc-uitvoering is geschikt voor gebruik bij buitentemperaturen tot -15 ◦C en is voorzien van meerdere antibevriezingsvoorzieningen.