EW11 cover 600
5 juli 2019

Nog nooit zoveel vacatures in de bouwketen

orderportefeuille.JPG

Het aantal vacatures in de bouwketen is gestegen tot recordhoogte. Dat blijkt uit de Monitor Bouwketen, die het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) elk halfjaar uitvoert in opdracht van Techniek Nederland, BNA, Bouwend Nederland en Koninklijke NLingenieurs.

Hoewel ondernemers in de bouwketen méér personeel wisten aan te trekken was dit onvoldoende om de groei van de werkgelegenheid (4 procent) te kunnen bijhouden. In het eerste kwartaal van 2018 waren er nog vijftig vacatures per duizend banen, een jaar later waren dat er 59. Dit is de hoogste vacaturegraad ooit gemeten in de bouwketen. De cijfers hebben geen invloed op het optimisme van de ondernemers. Per saldo verwacht bijna 40% van de architecten, ingenieursbureaus, bouwbedrijven en installatiebedrijven dat hun omzet ook de komende periode zal toenemen.

Orderportefeuille installatiesector daalt licht

De bouwketen groeit al sinds 2015. Gemiddeld hebben bedrijven nu voor 8,3 maanden werk in portefeuille. Wel zijn er verschillen tussen de verschillende sectoren. De werkvoorraad in de installatiebranche is licht gedaald met 0,3 maand en ligt nu op 7,6 maanden. Vier op de tien installatiebedrijven verwacht het komend jaar desalniettemin méér personeel aan te trekken en een hogere omzet te behalen.
De orderportefeuille bij architectenbureaus ligt op 5,4 maanden; die van ingenieursbureaus op 6 maanden. Bouwbedrijven hebben het meeste werk. De orderportefeuille in die sector lag in het eerste kwartaal op 9,9 maanden.

Op de websites van onder andere Techniek Nederland is het volledige rapport te downloaden.