EW03 cover 600
7 november 2018

Nooit eerder zoveel zonnepanelen geïnstalleerd

DSQ.JPG

In de eerste helft van 2018 is een record aantal van 2,3 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is te lezen in het kwartaalrapport dat het onderzoeksbureau Dutch New Energy (DNE) morgen publiceert. ‘De 2,3 miljoen panelen staan gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 170.000 huishoudens en een CO2-besparing van jaarlijks bijna 0,5 megaton’, zegt Rolf Heynen, directeur van het onderzoeksbureau.

In de tweede helft van 2018 verwacht DNE een nog grotere toename van het aantal zonnepanelen. Op woonhuizen, maar vooral ook op bedrijfsdaken. ‘Die markt groeit relatief sneller. Van de 2,3 miljoen zonnepanelen wordt inmiddels ruim 50 procent op bedrijfsdaken geplaatst’, aldus Heynen.

Zonneparken

Volgens de cijfers in de kwartaalrapportage zijn de grondgebonden zonneparken in een half jaar tijd met bijna 60 procent gegroeid ten opzichte van het gehele kalenderjaar 2017. De verwachting is dan ook dat het aantal zonneparken de komende jaren zal toenemen.

Ook op sociale huurwoningen

Wat verder opvalt, is dat het aandeel zonnepanelen op sociale huurwoningen stevig groeit, maar dat het aantal zonnepanelen op commerciële huurwoningen daarentegen stevig achterblijft.

5 procent

Zonnepanelen zullen in 2019 al ruim 5 procent van de Nederlandse stroom produceren. Het tempo waarin het aantal zonnepanelen de afgelopen acht jaar is gegroeid laat volgens de onderzoekers zien dat zonne-energie op weg is de belangrijkste stroombron te worden.