EW04 Omslag 600
15 september 2020

Onduidelijkheid over nieuwe Kiwa kwaliteitskeurmerk installatie zonnepanelen

zonnepanelen klein

Met een nieuw kwaliteitskeurmerk (K11008) voor de installatie van zonnepanelen zet Kiwa de ‘cowboys op de daken’ buitenspel. Techniek Nederland en Holland Solar noemen het een onnodige en zelfs onwenselijke nieuwe kwaliteitsregeling omdat deze onduidelijkheid schept naar opdrachtgevers en installateurs.

Kiwa schrijft in haar persbericht bij de lancering dat het nieuwe kwaliteitskeurmerk K11008 noodzakelijk is voor een kwaliteitswaarborg bij de installatie van zonne-energiesystemen steeds groter. Volgens de certificeringsinstantie zorgen ondeugdelijke aansluiting van zonne-energiesystemen jaarlijks voor tientallen branden, waarbij de aangerichte (im-)materiële schade enorm is.

Onnodig en onwenselijk

Het nieuwe kwaliteitskeurmerk K11008 certificeert volgens Kiwa niet alleen de installateur, maar het volledige installatieproces. Techniek Nederland en Holland Solar noemen de kwaliteitsregeling van Kiwa in een gezamenlijke reactie onnodig en onwenselijk’. ‘Er is al jaren een breed gedragen erkennings- en een certificeringsregeling voor vakbekwame zonne-energie-installateurs’, stelt woordvoerder Dick Reijman van Techniek Nederland. Een nieuwe certificeringsregeling om – zoals Bas van Galen van Kiwa zegt – ‘de cowboys die op de markt verschijnen weg te houden van de bouwplaats’, is volgens hem dan ook onnodig.

Onduidelijkheid

Reijman: ‘Alleen bedrijven die een speciale opleiding voor het plaatsen en inspecteren van zonne-energie-installaties hebben gevolgd, komen in aanmerking voor de erkenning of de certificering Zonnekeur. Deze installateurs kennen de normen en eisen die aan zonne-energiesystemen worden gesteld. Wanneer opdrachtgevers vakbekwame installateurs – dus met erkenning of Zonnekeur – inschakelen is de kwaliteit gewaarborgd.’ Volgens de woordvoerder van Techniek Nederland verkleint de nieuwe Kiwa-kwaliteitsregeling de transparantie en duidelijkheid naar zowel opdrachtgevers en naar installateurs.

InstallQ of Zonnekeur

Techniek Nederland en Holland Solar roepen installateurs op om zich te laten erkennen op basis van de InstallQ-regeling, of zich te laten certificeren op basis van het Zonnekeur of een uitbreiding op de bestaande BRL-6000 certificering. Deze aanpak is wat betreft de brancheorganisaties de enige manier om kwalitatieve zonne-energiesystemen te garanderen en ondeskundige installateurs van de markt te weren. 'Een keurmerk van Kiwa levert daar geen enkele bijdrage aan’, aldus Reijman.

Webinar

Op 29 september houdt Kiwa een webinar over de ontwikkelingen in de markt, de kwaliteit en installatie van zonne-energiesystemen. Dit webinar is vanaf dinsdag 29 september te volgen. Meer informatie en registratie hiervoor is te vinden via de website van Kiwa.