EW04 Omslag 600
14 april 2020

Ook met minder saldering blijven zonnepanelen aantrekkelijk

solarwatt-jpg.JPGFoto David Achtsivassilus

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen stap voor stap afgebouwd. Toch blijft investeren in zonnepanelen op eigen dak aantrekkelijk. Dat zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal op basis van berekeningen van de gevolgen van de afbouw.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat maakte onlangs in een brief aan de Tweede Kamer de details van de afbouw van de salderingsregeling bekend. De huidige regeling houdt in dat de zonnestroom die een huishouden aan het net levert, wordt weggestreept tegen de stroom die op een ander moment van het net wordt afgenomen. Na 2023 wordt de regeling afgebouwd waarna de saldering in 2031 helemaal stopt.

Duidelijkheid

Dit houdt volgens Solarwatt, fabrikant van zonne-energiesystemen in dat eigenaren van zonnepanelen vanaf 2023 ieder jaar negen procent minder mogen salderen en in 2031 helemaal niet meer. De leverancier is blij dat gebruikers en geïnteresseerden in zonne-energie nu weten waar ze aan toe zijn. ‘Per situatie kan nu worden bepaald wat het rendement op de investering in zonnepanelen gaat zijn, ondanks de veranderende regelgeving per 2023”, aldus Erik de Leeuw, algemeen directeur van Solarwatt Benelux.

Energiemanagementsystemen

Volgens De Leeuw is de tijd wel rijp om stappen te zetten om zoveel mogelijk opgewekte stroom zelf te gaan gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net. ‘Uiteindelijk draait het allemaal om een zo hoog mogelijk rendement voor eigenaren. We verwachten ook een toenemende interesse in energiemanagementsystemen, zoals de onze EnergyManager. Het rendement wordt door toepassing van een energiemanagementsysteem immers geoptimaliseerd.’

Aantrekkelijker om te investeren

Mede dankzij de salderingsregeling is het aantal woningen met zonnepanelen gegroeid van ruim 355.000 in 2015 tot 885.000 in 2019. Zo blijkt uit cijfers van Dutch New Energy Research. En er is nog gigantisch veel geschikt dakoppervlak voor zonnepanelen in Nederland; maar liefst 892 vierkante kilometer volgens het financieel adviesbureau Deloitte. Verwacht wordt dan ook dat het aantal zonnepanelen op huizen, maar ook op bedrijfspanden en scholen in een aanhoudend tempo doorgroeit.