Omslag_EW05 600
27 april 2021

Optopwoningen verduurzaamd met PVT

Wilms Installatietechniek Triple Solar

Bovenop het appartementengebouw Heiligharn in Den Helder is een extra laag woningen gerealiseerd. Deze nieuwbouw is zeer innovatief, want niet alleen lichtgewicht, maar ook duurzaam en bijna energieneutraal, mede door de PVT-panelen van Triple Solar in combinatie met een NIBE warmtepomp. 

De vijf nieuwe penthouses bekronen de ingrijpende renovatie van het flatgebouwcomplex met 237 huurwoningen. Terwijl elders verouderde jaren ’70 flats massaal ten prooi vallen aan de slopershamer, besloot Woningstichting Den Helder enkele jaren geleden haar flatwoningen aan het Heiligharn en de Baljuwstraat van top tot teen een upgrade te geven en van een nieuwe ‘look’ te voorzien. Slopen was zonde. De constructie was nog prima en de ruime woningen zijn zeer geliefd bij huurders.

PVT-panelen

Voor de verwarming van de optopwoningen is gekozen voor Triple Solar PVT-panelen als stille bron voor de NIBE-warmtepomp in de penthouses. Dit systeem werkt compleet zelfstandig en los van de reeds bestaande verwarmingsinstallatie. De PVT-panelen werken volledig geluidloos en hebben geen onderhoud nodig dankzij het ontbreken van draaiende delen.

Innovatief

Cees Mager, directeur van Triple Solar: ‘Onze PVT-panelen zijn innovatief en niet te vergelijken met gewone zonnepanelen. De voorkant bestaat net als een standaard zonnepaneel uit fotovoltaïsche cellen (PV) die zonlicht omzetten in elektriciteit. De achterkant is een thermische wisselaar (T). Die zorgt samen met de stille water-waterwarmtepomp voor verwarming en warm water. De PVT-panelen leveren dus de stroom die nodig is voor de warmtepomp en zijn  de bron voor deze warmtepomp.

 
 

Lees ook: PVT en warmtepomp: een kansrijke combinatie

Wilms Installatietechniek

De technische installatie is verzorgd door Wilms Installatietechniek uit Den Helder waar duurzaamheid voorop staat. Wilms heeft veel ervaring met het installeren van Triple Solar PVT-panelen.