EW04 Omslag 600
1 februari 2018

Perskoppelingssysteem voor F-gas installaties

alklima1

Met ZoomLock ontwikkelde Alklima Klimaatconcepten een compleet perskoppelingssysteem speciaal voor klimaatinstallaties. Het systeem is voor nagenoeg alle F-gassen gecertificeerd en maakt het solderen van koperen leidingen aan klimaatinstallaties overbodig.

Dat zorgt niet alleen voor een verbeterde veiligheid, maar bespaart de installateur ook de nodige tijd. De koperen buis wordt op lengte gemaakt, ontbraamd en nadat de insteeklengte is afgetekend in de eveneens koperen fitting geschoven. De fitting wordt vervolgens in de persbek gestoken en met het inschakelen van de tang wordt de perscyclus voltooid. De tang perst daarbij met een perskracht van 15 kN volledig rondom de fitting, zodat een optimale afdichting wordt bereikt.

Drie uitvoeringen

Het systeem wordt geleverd als complete set in drie uitvoeringen. De perskoffer omvat de perstang met twee Lithium-ion batterijen, een oplader, buissnijder, ontbraamgereedschap, RVS-borstel, schuurspons, krimpmeter en markeerstift, alsmede de meest voorkomende persbekken. In volledig opgeladen toestand kunnen 100-150 persingen worden uitgevoerd voordat de batterijen weer moeten worden opgeladen. Op de perstang zelf is een LED-indicatie voorzien die aangeeft wanneer onderhoud nodig is.

Fitting

De ZoomLock-fitting wordt geleverd in de maten ¼” tot 11/8” waarmee op alle gangbare installaties wordt aangesloten. De fitting zelf is voorzien van een O-ring van de rubbersoort HNBR die speciaal voor koel- en klimaatinstallaties werd ontwikkeld. Met het afronden van de persing wordt eveneens een markering in de fitting geperst, zodat in één oogopslag duidelijk is dat de perscyclus succesvol en betrouwbaar is afgerond.