Omslag_EW05 600
28 april 2020

Prefab meterkast bij start project

EnexisFoto Enexis, Vincent van den Hoogen

Enexis Netbeheer kan bij nieuwbouwprojecten de meterkast voortaan aan het begin van het bouwproces installeren. Volgens de netbeheerder verhoogt dit de veiligheid op het bouwterrein en zorgt het ervoor dat meer huizen volgens planning opgeleverd worden.

Op bouwplaats Willemsbuiten in Tilburg werden onlangs de eerste 98 van zulke meterkasten geplaatst. Van Wijnen, de aannemer van dit bouwproject, heeft het idee van de prefab meterkast mede geïnitieerd en ontwikkeld. De meterkast wordt geplaatst op het moment dat de begane grondvloer is gelegd. De monteur heeft ruim baan. Met een stevige, water- en winddichte en met slot afsluitbare constructie is de meterkast veilig en beschermd tegen invloeden van buiten. De meterkasten worden door de aannemer geplaatst en gemonteerd en daarna ter plekke door Enexis Netbeheer aangesloten.

Voordelen

De voordelen zijn groot’, zegt Lotte Breunesse, Manager Consument bij Enexis Netbeheer. ‘Voorheen zorgden we eerst dat een bouwterrein een tijdelijke bouwaansluiting kreeg. Vlak voor de oplevering gingen we terug om de definitieve aansluiting in orde te maken. Met de prefab meterkast hoeft dat niet meer. Die kan tijdens de bouw gebruikt worden door de aannemer, en later door de bewoners van het huis. We hoeven dus niet nog een keer terug.’

Veiliger werken

En voor de bouwvakkers is het veiliger’, zegt Bart Kierkels, projectleider bij Van Wijnen. ‘Voorheen hadden we een groot aantal kabels verspreid over de bouwplaats liggen. Dit aantal is sterk teruggebracht omdat iedere woning al is voorzien van een eigen stroomaansluiting. Minder kabels zorgen voor minder struikelgevaar’, aldus Kierkels die ook aangeeft dat aan het eind van het bouwproces de zaken logistiek makkelijker zijn, waardoor meer huizen volgens planning kunnen worden opgeleverd.