EW06 cover 600
12 februari 2019

Remeha verduurzaamt productie met 1.750 zonnepanelen

remeha-foto_zonnepanelen

Op 11 februari heeft Remeha in Apeldoorn een zonnecentrale officieel in gebruik genomen. De installatie bestaat uit 1.750 pv-panelen met een opwekvermogen van 445 kWpiek. Hiermee verzorgt het systeem een substantieel deel van het stroomgebruik van de fabrikant van verwarmingssystemen. De panelen liggen grotendeels op de assemblagehallen, waarin ook het grootste elektriciteitsverbruik plaatsvindt.

Bij de officiële ingebruikname van de zonnecentrale vertelde algemeen directeur Arthur van Schayk van Remeha dat de installatie een belangrijk onderdeel vormt binnen het verduurzamingsprogramma van het bedrijf. Met de 1.750 zonnepanelen wekt de fabrikant een kwart van haar jaarlijkse elektriciteitsverbruik zelf op.

Productielijnen

De opgewekte elektriciteit wordt grotendeels gebruikt voor het laten draaien van de productielijnen in de assemblagehallen. Daarnaast voedt de installatie ook de laadsystemen voor de vorkheftrucks, de servers van het IT-systeem en de laadpalen voor de elektrische auto’s.

Zorgvuldige dimensionering

‘De dimensionering van de installatie is zodanig gekozen dat Remeha bijna altijd alle opgewekte elektriciteit zelf kan gebruiken’, zegt Raymon Kerkvliet, manager Production Support bij Remeha. De fabrikant ontvangt de komende jaren een SDE-subsidie, waardoor de pv-installatie, ook voor een grote energieverbruiker als Remeha, rendabel is.

Installateurs

De zonnepanelen zijn geleverd en op het dak gelegd door het Apeldoornse bedrijf BonGo Solar. Dit bedrijf is een partner van Remeha, evenals het Apeldoornse installatiebedrijf Hollander Techniek, dat de elektrotechnische installatie en integratie van de panelen en de omvormers verzorgde.

Verduurzamingsoperatie

De installatie van de bijna 1.750 zonnepanelen vormt onderdeel van een grotere verduurzamingsoperatie. Eerder liet Remeha al 650 led-armaturen installeren in de assemblagehal. En vorig jaar volgde de installatie van energie- en waterbesparende douches. Dit was onderdeel van een stimuleringsprogramma dat ervoor zorgt dat meer medewerkers op de fiets naar hun werk kunnen komen.