EW06 Omslag 600
16 maart 2021

Renovatie 10 operatiekamers en opdekruimten Alrijne Ziekenhuis

alrijne ziekenhuisKropman Contamination renoveerde 10 operatiekamers van Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp (bron: Kropman Contamination Control)

De operatiekamers in het Alrijne ziekenhuis locatie Leiderdorp waren na jaren van intensief gebruik aan een upgrade toe. Kropman Contamination Control renoveerde 10 operatiekamers inclusief opdekkamers.

Vanwege het Covid-19 was er een reductie van de reguliere zorg en de OK-capaciteit in het Alrijne ziekenhuis, locatie Leiderdorp. Kropman Contamination Control werd door het ziekenhuis gevraagd om deze rustigere periode te benutten en juist nu de OK’s en opdekruimten te renoveren.

Kwaliteit verbeteren en energie besparen

Als eerste verving Kropman alle verlichting in de operatiekamers en isolatieruimten door LED verlichting. Deze verlichting bespaart energie en een levert een hogere lichtopbrengst op. Kitnaden werden gecontroleerd en opnieuw afgedicht zodat geen ongefilterde lucht het operatiegebied kan instromen. Verder werden de HEPA filters vervangen door energiezuinige membraan filters (PTFE/teflon). Die combineren een maximale filtratie met een lage weerstand (energieverbruik). Ten slotte werd een randafscherming rondom het inblaasplenum in de operatiekamer aangebracht die de luchtstroming versterkt waardoor een groter beschermd gebied ontstaat.

Kwalificatiemetingen

De OK’s en de opdekruimten zijn opgeleverd na kwalificatiemetingen. Hiermee wordt aangetoond of de ruimten voldoen aan de gestelde eisen.
De volgende metingen zijn uitgevoerd:

  • Kritische parameters:

Luchthoeveelheid- en luchtsnelheidsmetingen van de down flow, bepaling van circulatievoud, integriteittest van en drukverschilmeting over de geïnstalleerde HEPA-filters, drukverschilmeting van de omliggende ruimten inclusief luchtstromingsbepaling, temperatuur en relatieve vochtigheidsmetingen.

  • Prestatie parameters conform RL-7:

Classificatie conform prestatieniveau 1, deeltjesmetingen ter bepaling stofclassificatie, hersteltijd meting ter bepaling doorspoelend vermogen, bepaling beschermingsgraad om de grootte van het beschermde gebied te bepalen.