EW07 omslag 600
25 maart 2020

RIVM waarschuwt voor coronavirus in rioolwater

Drinkwater goed beschermd

Breda riolering

Het coronavirus is ook aangetroffen in Nederlands rioolwater. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. dat het virus vond, vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland positief op het coronavirus was getest.

Mensen die met afvalwater werken, moeten volgens het RIVM direct contact met nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen.

Geen extra hygiënemaatregelen

De Stichting  Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), noemde een week geleden de kans dat het Corona-virus in het afvalwater zit zeer klein en vindt bovendien extra hygiënemaatregelen voor medewerkers van rwzi’s ook bij een toename van het aantal besmettingen, niet nodig.

Cora Uijterlinde, programmamanager afvalwatersystemen bij STOWA, zei eerder tegen het vakblad H2O dat de standaard beschermingsmaatregelen die mensen die met afvalwater werken nu al nemen, voldoende zijn om hen te beschermen tegen het nieuwe coronavirus. ‘Maar natuurlijk staan we in nauw contact met het RIVM. Mochten zij hun inschatting van de risico’s veranderen, dan zullen wij de waterschappen daar direct over adviseren’, aldus Uijterlinde tegen H2O.

Ontlasting

Het RIVM vond het virus met dna-technieken in afvalwater in Amsterdam, Tilburg en bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie dat ook het afvalwater afkomstig van Loon op Zand zuivert. Sommige patiënten met het coronavirus hebben het virus in de ontlasting, dat op die manier via de toiletten in het riool terechtkomt.

Wc-deksel

Techniek Nederland adviseert installateurs op haar website voor de zekerheid een toilet dat is voorzien van een wc-deksel, door te spoelen met een gesloten deksel om het ontstaan van kleine waterdruppels in de lucht te verminderen. Verder zegt de brancheorganisatie dat het met het oog op de gezondheid altijd goed is als installateurs controleren of stankafsluiters (sifons) voldoende zijn gevuld met water.

Drinkwater is veilig

Techniek Nederland krijgt ook vragen van installatiebedrijven over de veiligheid van het drinkwater. Gertjan Miedema, microbioloog bij KWR zegt daarover op de site van H2O dat water geen belangrijke transmissieroute is voor Coronavirussen.
Ook op het Drinkwaterplatform is te lezen dat de kans op een besmetting via kraanwater nihil is. Coronavirussen zijn onderdeel van een groep virussen die niet goed in water standhouden en relatief makkelijk te verwijderen en inactiveren zijn. Bovendien doorloopt al het kraanwater dat in Nederland van oppervlaktewater wordt gemaakt meervoudige desinfectiebarrières. Bacteriën, virussen en protozoën worden dus allemaal verwijderd of onschadelijk gemaakt. Grondwater is ook goed beschermd in de bodem tegen alle microbiologische verontreinigingen, inclusief virussen. Ook de strenge hygiëne-voorschriften voor aanleg en werkzaamheden maken dat de drinkwatersector goed beschermd is tegen alle microbiologische verontreinigingen.

(bron:RIVM, H2O en STOWA)