EW09 cover 600
15 februari 2018

ROC Friese Poort biedt geaccrediteerde scholing in warmtepompen en zonne-energie

1-ROC Friese poort-Betrokkenen accredicatie KvINL warmtepompen en zonnestroom-revWil van Ophem van KvINL (derde van links) overhandigde op 29 januari de accreditaties aan Paul Molenaar, directeur ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen (vierde van links).

Mbo-studenten die bij ROC Friese Poort afstuderen in installatietechnische opleidingen met de onderdelen warmtepompen en zonne-energie, zijn klaargestoomd voor de landelijke examens in die onderdelen. ‘De lesstof bevat de theoretische en praktische kennis die nodig is om te kunnen slagen,’ aldus Wil van Ophem van Kwaliteit voor Installaties Nederland.

De geaccrediteerde scholing in warmtepompen en zonne-energie zijn bij ROC Friese Poort te volgen in de dagopleiding voor jongeren en in de bijscholingscursussen. Zo is de scholing ook door een installateur te volgen, naast zijn baan. ROC Friese Poort speelt met de accreditaties in op vraag uit de markt naar landelijk erkende kwalificaties van scholingen.

Meerwaarde voor de student

‘Het is voor jongeren en installateurs interessant om bij ROC Friese Poort deze geaccrediteerde scholing te volgen,’ aldus Wil van Ophem. ‘Op de eerste plaats bevat deze scholing alle theorie en praktijk die de installateur nodig heeft voor het werken met warmtepompen of zonne-energie. Daarbij kan de student na het behalen van zijn mbo-diploma ervoor kiezen de aparte branche-examens af te leggen. Dat examen is dan nog een klein stapje te gaan. Slagen ze daarvoor, dan zijn ze aantoonbaar vakbekwaam in warmtepompen of zonne-energie. Hierdoor worden ze geregistreerd op in kwaliteitsregister QBISnl.nl en zijn ze vindbaar voor potentiële opdrachtgevers en consumenten.

Voorbeeldfunctie

Volgens Wil van Ophem stelt ROC Friese Poort een voorbeeld voor andere ROC’s in het land: ‘Voor de accreditaties voldoen de scholingen warmtepompen en zonne-energie aan een aantal voorwaarden. Daar heeft Friese Poort hard aan gewerkt. KvINL blijft het ROC jaarlijks op de voorwaarden controleren. Daarmee zijn de studenten die de scholingen volgen, steeds voorbereid op de actuele theorie en praktijk.’