EW11 cover 600
13 februari 2019

Ruimte- en tijdwinnend afvoersysteem

geberit-klein

SuperTube is een innovatief afvoersysteem voor hoogbouw. De nieuwe technologie van Geberit is gebaseerd op de perfecte wisselwerking tussen vier systeemcomponenten. Drie geavanceerde fittingen in combinatie met de bewezen Geberit PE afvoerleiding vormen samen een innovatieve hydraulische oplossing.

De fittingen zorgen bij verdiepingsaansluitingen en bij de richtingverandering in de standleiding voor een continue luchtkolom in de afvoerleiding. Hierdoor wordt er ruimte, tijd en geld bespaard. De installatie van een parallelle omloop- of secundaire ontspanningsleiding is niet langer meer nodig. Met het nieuwe afvoersysteem van Geberit is de leidingdiameter kleiner waardoor kleinere schachten nodig zijn, en kunnen er horizontale verslepingen tot 6 m zonder afschot worden geïnstalleerd. Dit maakt het mogelijk om plafondophangingen bij een versleping zeer dicht bij het betonnen plafond te plaatsen. Naast deze besparing van ruimte is er ook minder materiaal nodig en is de planning en installatie vereenvoudigd, waardoor tijd en geld bespaard wordt.

Hoe werkt het?

  • PE Sovent T-stuk

    De geoptimaliseerde productgeometrie van de Geberit PE Sovent T-stuk geleidt het water naar de standleiding en brengt het aan het draaien, waardoor het tegen de buiswand wordt gedrukt. De ontstane ringvormige stroming zorgt voor een stabiele en continue luchtkolom aan de binnenzijde. Dit levert een afvoercapaciteit van 12 l/s op; het 3-voudige van een conventionele standleiding Ø110.

  • PE BottomTurn

    Aangekomen bij de Geberit PE BottomTurn bocht zorgt een verandering van richting ervoor, dat de watermuur breekt en de ringvormige stroming een gelaagde stroming wordt zonder de luchtkolom te verstoren. Deze verandering vermindert de impuls- verliezen aanzienlijk in vergelijking met conventionele oplossingen.

  • PE BackFlip

    De gedraaide Geberit PE BackFlip bocht zorgt ervoor dat de gelaagde waterstroom vervolgens weer gaat wervelen, waardoor het water met een draaiende beweging in een ringvormige stroming wordt afgevoerd via de verticale leiding. De interne luchtkolom in de navolgende standleiding blijft hierdoor intact.

Ruimtewinnende installatie

Een conventioneel afvoersysteem bereikt een afvoercapaciteit van 12,6 l/s met standleiding van Ø160, gecombineerd met een secundaire ontspanningsleiding Ø110 (max. hoogte 75m) of met een conventionele standleiding Ø200 met omloopleiding (max. hoogte 90m). De oplossing met Geberit SuperTube vereist geen secundaire ontspanningsleiding, terwijl het een maximale afvoercapaciteit van 12 l/s bereikt bij een leidingdiameter van slechts Ø110, ongeacht de hoogte van het gebouw.