EW06 Omslag 600
11 maart 2021

Sanitair-installateur in het zonnetje op Wereld Loodgieters Dag

Wereld Loodgieters Dag (foto Hans Hordijk)Foto: Hans Hordijk

Vandaag, 11 maart is het Wereld Loodgieters Dag. Techniek Nederland trekt het breder en vraagt vandaag extra aandacht bij het grote publiek én bij de politiek voor het belang van de sanitair-installateur voor Nederland. Daarmee hoopt de brancheorganisatie het tekort aan technische vakmensen terug te dringen.

Een loodgieter, of eigenlijk sanitair-installateur, is een bijzonder en belangrijk beroep is. De carrièrekansen voor loodgieters, maar ook andere technische vakmensen zijn groter dan ooit. Techniek Nederland grijpt de Wereld Loodgieters Dag dan ook aan om aandacht te vragen voor de tienduizenden extra technici die nodig zijn om de energietransitie te versnellen. Dat doet zij niet alleen bij het algemene publiek, maar ook bij de politiek die volgens de brancheorganisatie veel meer aandacht zou moeten hebben voor het technisch beroepsonderwijs.  

Helden

Volgens voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is er steeds meer waardering voor het loodgietersvak. ‘In februari was de loodgieter voor veel mensen in Nederland een held. De vorst veroorzaakte heel wat lekkages en de loodgieter bleek de redder in de nood.’ Terpstra ziet wel dat de druk op die “helden” groot is, want er zijn gewoon te weinig technische vakmensen in Nederland. 
Hij wijst dan ook nadrukkelijk op de carrièrekansen die er liggen voor loodgieters en andere technische vakmensen. Ook voor vrouwen. ‘De politiek moet daarvoor veel meer aandacht hebben. Technisch beroepsonderwijs is zo belangrijk dat het volgende kabinet het véél aantrekkelijker zou moeten maken. Bijvoorbeeld met financiële voordelen.’

Garantie op werk en een mooie loopbaan? Word loodgieter!

Ondanks de groeiende waardering vindt Terpstra dat de loodgieter nog wel wat meer erkenning verdient. ‘Praktische probleemoplossers met verstand van zaken hebben we altijd nodig. Vandaar dat we de loodgieter vandaag in het zonnetje zetten.’ Hij adviseert praktisch ingestelde jongeren juist nu om een technisch vak te kiezen. ‘Dus waarom geen loodgieter? De banen liggen voor het oprapen. En loodgieter klinkt misschien wat ouderwets. Eigenlijk moet je sanitair-installateur zeggen, maar het is ook wel weer een mooie geuzennaam.’