EW06 Omslag 600
12 juni 2019

Scholieren ontdekken wereld van techniek tijdens finale Vakkanjers

scout-plein-moNUment

De Werkspoorkathedraal in Utrecht verandert deze week in een grote techniekarena, waarin duizenden leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs de wereld van techniek kunnen ontdekken. Tijdens het techniekevent Vakkanjers LIVE, dat vandaag en morgen plaatsvindt, is de ‘hoofdact’ de finale van de Vakkanjer Challenge 2019.

Tijdens het evenement presenteren vmbo’ers en mbo’ers uit heel Nederland hun innovatieve ‘monumenten van nu’ aan opdrachtgever het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Voorzitter Gerdi Verbeet reikt op donderdag de prijzen uit aan de winnende teams. Vakkanjers is een programma waarin vmbo’ers en mbo’ers hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. Dat doen ze aan de hand van een challenge voor een echte opdrachtgever. Dit jaar is dat Nationaal Comité 4 en 5 mei. De challenge ‘vrijheid in beweging’ – met meer dan 6.000 deelnemers – daagt de teams uit hun kijk op vrijheid te verbeelden in een monument van nu. De teams met de beste ideeën pitchen hun prototypes voor jury en publiek tijdens Vakkanjers LIVE.

Behind the scenes

De bezoekers krijgen daarnaast een kijkje behind the scenes van een festival. Ze ervaren wat er allemaal nodig is voor het opzetten van een groot event zoals Lowlands, Pinkpop of Mysteryland. Zo zitten de leerlingen onder meer zelf achter de knoppen van het licht en geluid, kunnen ze decors lassen, 3D printen, een podium ontwerpen en nog veel meer.

Over Vakkanjers

Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meisjes van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever: komend schooljaar is dat de Johan Cruyff Foundation. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook vaardigheden zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Hiermee hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.