EW06 Omslag 600
30 maart 2021

Sluit virtuele poort voor cyber crimineel

Peter Zwakhals

vakspecialist ICT Techniek NederlandPeter Zwakhals: 'Cyberweerbaarheid is een spelletje dat we met elkaar moeten spelen.'

Inbrekers houd je buiten door de deur op slot te doen. Maar in deze tijd waarin steeds vaker alles met alles is verbonden (Internet of Things) laten we gek genoeg de virtuele poort vaak wagenwijd openstaan. In een interview met E&W Installatietechniek noemt Peter Zwakhals cyberweerbaarheid een spelletje dat we met elkaar moeten spelen.

Installaties, zoals gebouwbeheerssystemen, domotica, klimaatregelingen of beveiligingssystemen zijn steeds vaker verbonden met het internet. Als vakspecialist ICT bij Techniek Nederland smult Peter Zwakhals van de digitalisering van de installatiesector, zo zegt hij in een interview in E&W Installatietechniek in april dat in het teken staat van SMART installaties. Maar hij wijst ook op de gevaren. ‘Soms is hacken een spelletje, gewoon omdat het kan, maar steeds vaker zijn hackers actief die het doen voor geldelijk gewin. Dat betekent dat ook de installatiewereld met hackers te maken zal krijgen. Het is de verantwoordelijkheid van installateurs om de virtuele poort bij hun klant gesloten te houden', aldus Zwakhals.

Voor grote én kleine bedrijven

In het interview benadrukt Zwakhals dat cyber security een onderwerp is dat elke installateur aangaat. Cybercriminelen weten volgens hem zowel grote als kleine bedrijven te vinden en kunnen het gemunt hebben op zowel kantoorautomatisering als installatietechniek. ‘Met de opkomst van domotica, het Internet of Things en het werken in de cloud is cyberweerbaarheid op meerdere niveaus topprioriteit geworden. En ook binnen de installatietechniek krijgen we steeds meer te maken met systemen die op afstand zijn te besturen en in te regelen.’

Cybersecurity-specialist

Installateurs hoeven volgens Zwakhals geen cybersecurity-specialist te worden. Wel raadt hij aan dat ze hun basiskennis op orde hebben. Techniek Nederland en Wij Techniek zijn met verschillende onderwijsinstanties in gesprek om te kijken welke kennis zij op welke manier kunnen integreren in opleidingen.

Lees het complete interview in E&W Installatietechniek april dat verschijnt op 9 april aanstaande.

Cyber security - whitepaper - web2Whitepaper Cyber Security

Whitepaper Cyber Security

Heel nuttig voor installateurs is het whitepaper Cyber Security dat KNX Nederland onlangs publiceerde. Het document beoogt de bewustwording over cyber security binnen de installatiemarkt te vergroten. Het document moet ervoor te zorgen dat alle partijen in de installatiemarkt acties kunnen ondernemen om de digitale gevaren te elimineren of te minimaliseren. 

Naast een uitleg over het fenomeen cyber security wordt uitgelegd wat IoT inhoudt en wat smart homes en smart buildings zijn. Daarnaast bevat het kennisdocument informatie over routers, gateways, een VPN en beveiligde cloudservices en hoe je deze het beste kunt inzetten om een veilige internetverbinding tot stand te brengen. De whitepaper bevat ook praktische adviezen om digitale systemen zo goed mogelijk te beschermen. Belangrijk advies is om de leverancier van het systeem te betrekken als je zelf niet voldoende kennis in huis hebt.

Download hier het gratis whitepaper Cyber Security