Omslag_EW05 600
9 november 2020

Snellaadplein voor Albert Heijn

snellaadplein-web

Supermarktketen Albert Heijn heeft met de aanleg van een ABB-snellaadplein voor het laden van elektrische vrachtwagens bij het regionale distributiecentrum in Pijnacker, Zuid-Holland, een belangrijke stap gezet in het emissievrij transporteren van goederen naar zijn supermarkten.

ABB betrad de markt voor het opladen van elektrische auto's in 2010 en plaatste sindsdien al meer dan 17.000 ABB DC-snelladers in meer dan 80 landen. Voor het laadplein in Pijnacker leverde het 175 kW Terra High Power snelladers. De modulaire opbouw biedt Albert Heijn de mogelijkheid om in een later stadium op te waarderen naar snelladers van 350 kW om trucks in de toekomst zelfs met het dubbele vermogen te kunnen laden.

Hoge vermogensvraag

Het realiseren van snellaadinfrastructuur voor elektrische trucks die 24/7 operationeel zijn, is door de hoge vermogensvraag een uitdagende opdracht met meerdere complexe invalshoeken. Daarom hebben projectmanagers, engineers en specialisten van Albert Heijn, Daimler, ABB, Simon Loos, Batenburg Installatietechniek en aannemer Van Ooijen gezamenlijk het laadplein tot in detail uitgedacht en gedurende de uitvoering continue met elkaar samengewerkt.

Partnerschapsbenadering

Volgens Frank Muehlon, hoofd van ABB's wereldwijde activiteiten voor infrastructuuroplossingen voor e-mobiliteit, is het oplaadplein een geweldig voorbeeld van innovatief design, gekoppeld aan een partnerschapsbenadering, om een innovatieve oplossing te creëren die de CO2-uitstoot. ‘Het is een toekomstbestendige oplossing, die meegroeit met de behoeften van het bedrijf en de veranderende eisen op het gebied van uitstoot.’

200 km bereik

De door ABB geleverde Terra High Power-snelladers zijn onlangs in gebruik genomen met het laden van de eerste volledig batterij-elektrische Mercedes-Benz truck van Daimler Trucks in Nederland: de eActros. Albert Heijn-vervoerder Simon Loos gebruikt de eActros-prototype-truck, die een bereik heeft van ongeveer 200 km, dagelijks om goederen in Rotterdam, Den Haag en Delft te distribueren. De serieproductie van deze trucks staat gepland voor 2021.

CO2-neutrale ritten

Met de ingebruikname van het nieuwe ABB-laadplein kan Albert Heijn meer CO2-neutrale ritten plannen. De elektrische vrachtwagens kunnen nu in veel kortere tijd kunnen worden opgeladen, waardoor de stilstand tussen de ritten tot een minimum wordt beperkt. Dat sluit volgens Peter Leegstraten, manager Transport Expertise van Albert Heijn aan bij de visie van de grootgrutter op duurzaamheid. ‘We willen in de toekomst al onze goederen op een duurzame manier vervoeren, zonder uitstoot in de binnensteden. Dit nieuwe snellaadplein is een positieve stap voorwaarts op weg naar een klimaatneutrale toekomst. Het stelt ons in staat om elektrische vrachtwagens snel op te laden en geeft ons de ruimte om onze laadcapaciteit verder uit te breiden naarmate ons wagenpark groeit.’