EW06 Omslag 600
29 september 2020

Sportveld wordt zonnepark

transfloormer.JPGFoto Transfloormer

Even een solarvloer uitrollen op een kunstgrasveld als er niet wordt gesport en het zonnetje lekker schijnt? Dat is misschien binnenkort mogelijk met een oprolbare zonnevloer ontwikkeld door het bedrijf Transfloormer, zo schrijft Solar 365 op haar website.

De naar schatting 36.000 hectare aan kunstgrasvelden worden volgens Transfloormer driekwart van de tijd niet gebruikt en kunnen dan uitstekend gebruikt worden om zonne-energie op te wekken. Industrieel ontwerper Bart van Meurs werkte het idee uit en liep tijdens een “Challenge” die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitschreef om sportcomplexen te verduurzamen, op tegen Jelle Hilarius die bijna precies hetzelfde idee bleek te hebben. De twee heren besloten de handen ineen te slaan.

Solarvloer

De expertise van het team van Van Meurs ligt bij het leggen van zware oprolbare vloeren om sportcomplexen bijvoorbeeld om te bouwen tot evenementenlocaties. Het team van Hilarius werkt aan het perfectioneren van tientallen meters lange thin-film-zonnepanelen. Het ontwikkelde een apparaat dat binnen een paar minuten een solarvloer neerlegt op momenten dat er niet wordt gesport en de zon schijnt. Zo kan op één voetbalveld jaarlijks genoeg energie worden opgewekt voor 250 woningen.

Verdere uitrol

Binnen nu en twee jaar verwacht Transfloormer de eerste volledige velden te kunnen gebruiken. Daarna denkt het bedrijf deze techniek ook uit te kunnen gaan uitrollen op leegstaande bouwterreinen, afgelegen evenementenlocaties of bijvoorbeeld een militaire basis.

Lees het complete artikel op www.solar365.nl