EW04 Omslag 600
21 november 2019

Stormvast montagesysteem

Zonnepanelen op Muziekgebouw aan 't IJ kunnen tegen een (wind)stootje

Timelapse zonnepanelen Technea-klein

Het Muziekgebouw aan ’t IJ en het BIMHUIS hebben duizend zonnepanelen op het dak laten leggen en wekken jaarlijks 270.000 kWh op. Bijzonder is dat de zonnepanelen rechtstreeks vastzitten aan de dakconstructie door middel van het Jual Solar montagesysteem.

Bij het Muziekgebouw in Amsterdam was verankering noodzakelijk vanwege de turbulente wind door het naastgelegen Movenpick hotel en de locatie aan ‘t IJ. Bovendien was het gebruik van ballast niet toegestaan op het stalen dakgedeelte.

Stormbestendig

Installatiebedrijf Energy@home koos voor het stormbestendige montagesysteem van Jual Solar. De dakankers van dit systeem zijn vastgemaakt aan zowel een geïsoleerd betonnen als stalen dakconstructie.

Special dakconsoles

Om ondanks doorboring een waterdicht dak op te leveren, worden er speciale dakconsoles aan de ankers bevestigd. Deze consoles worden in de fabriek uitgerust met dezelfde dakbedekking als op locatie. Het speciaal ontworpen montageframe zorgt er bovendien voor dat wind weinig invloed heeft op de installatie.

Waterdicht

Jual Solar garandeert dat de installatie blijft liggen bij zeer extreme weersomstandigheden en het dak waterdicht blijft. Om die garantie te kunnen geven wordt ieder project volledig doorgerekend door de specialisten van Technea Duurzaam, de distributeur en specialist in duurzame installatietechnieken die exclusief samenwerkt met de fabrikant.

Breaam

Al vóór de installatie van het zonnepark kreeg het Muziekgebouw in september 2019 het BREEAM In-Use –certificaat waarmee het gebouw ‘very good’ scoorde. Het gebouw is namelijk aardgasvrij, maakt gebruik van een warmte/koude bron voor de verwarming en heeft alle gebouwverlichting vervangen door LED. De volgende stap is om de afvalstromen meer circulair te maken.