Omslag_EW05 600
7 januari 2019

Subsidie voor opvang regenwater

Rotterdam wapent zich tegen extreme droogte en nat weer

rotterdam.JPG

Rotterdammers kunnen sinds 1 januari een subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen en het opvangen van regenwater. De gemeente wil de stad zo wapenen tegen de gevolgen van extreem droog en nat weer.

Rotterdamse huiseigenaren, bedrijven, verenigingen en stichtingen kunnen de subsidie gebruiken voor het vergroenen van tuinen of (dak)terrassen, het afkoppelen van de regenpijp afkoppelen van het riool en de opvang/(her)gebruik van regenwater.

We kunnen niet alles zelf

‘Dat dat is nodig, want de gemeente kan niet alles zelf’, zegt wethouder Bert Wijbenga op de gemeentelijke website. ‘Slechts 40 procent van de stadsgrond is namelijk eigendom van de gemeente. Met de subsidie kunnen we samen zorgen voor een stad die bestand is tegen de steeds meer voorkomende extreme droge én natte weersomstandigheden’, legt hij uit.

Minder wateroverlast

Extra groen en het opvangen van regenwater zijn belangrijk. Hoe meer regenwater bij hevige buien wordt opgevangen, hoe minder wateroverlast en waterschade aan gebouwen. Daarnaast raakt het riool minder snel overbelast bij een hoosbui. En ook neemt ‘groen’ goed water op en houdt het minder warmte vast bij heet zomers weer.

Subsidiebedragen

  • 500 euro per toegevoegde kubieke meter waterberging
  • 5 euro per toegevoegde vierkante meter afgekoppeld oppervlak
  • 10 euro per toegevoegde vierkante meter groenoppervlak

Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente