EW06 Omslag 600
18 maart 2020

Techniek Nederland tevreden met Corona noodpakket

Terpstra

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is tevreden met het noodpakket dat het kabinet gisteravond heeft gepresenteerd. ‘Dit is wat de installatiebranche en de technische detailhandel op dit moment nodig hebben.’

Het kabinet verdient volgens Terpstra een groot compliment. ‘Er zijn bedrijven die het water nu al aan de lippen staat.’ ‘Techniek Nederland was nauw betrokken bij het crisisoverleg met de overheid over het maatregelenpakket. Volgens Terpstra raakt de coronacrisis alle leden van Techniek Nederland, van groot tot klein en in alle marktsegmenten. ‘Daarom is het belangrijk dat de steunmaatregelen beschikbaar komen voor alle bedrijven, van zzp’ers tot grote ondernemingen.’

Sneller betalen

Terpstra vindt dat de overheid ook als opdrachtgever bedrijven moet ondersteunen. Overheidsinstellingen kunnen bijvoorbeeld investeringen in gebouwen en infrastructuur eerder laten uitvoeren én hun facturen voortaan binnen een week betalen.

Soepele werktijdverkorting

Nu de omzet zwaar onder druk staat, is de versoepeling van de regeling voor werktijdverkorting (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud) onmisbaar voor installateurs en technisch detaillisten. Het kabinet heeft de vergoeding van niet-gewerkte uren verhoogd naar 90 procent en de maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart.

Volgens Techniek Nederland is een snelle toekenning essentieel. De ondernemersorganisatie vindt het ook belangrijk dat de aanvraag eenvoudig aan te passen zal zijn bij tussentijdse tegenvallers.

Extra ondersteuning voor zelfstandigen

Ook de overige maatregelen in het noodpakket van het kabinet zijn bij Techniek Nederland in goede aarde gevallen. Vooral de ondersteuning voor zzp’ers en het aangekondigde uitstel van de invordering van belastingen zijn hard nodig om ondernemers door de komende, zware tijd te helpen. Techniek Nederland is wel van mening dat er snel duidelijkheid moet komen over de praktische uitvoering, met name van de fiscale maatregelen.