EW06 Omslag 600
28 augustus 2019

Tweederde Nederlanders overweegt energiebesparende maatregelen huis

Jongeren gemiddeld positiever over energiebesparing

offerteadviseur.JPG

Maar liefst 63 procent van de Nederlandse huizenbezitters denkt weleens serieus na over het verduurzamen van hun woning. Dit blijkt uit een onderzoek van Offerteadviseur onder 1.022 Nederlanders van achttien jaar en ouder met een huur- of koopwoning, uitgevoerd door Panelwizard.

Voor bijna zes op de tien ondervraagden zijn financiële overwegingen de voornaamste reden om hun woning te ‘vergroenen’. Vergeleken bij vorig jaar zegt 55 procent van de respondenten zelfs positiever te staan tegenover energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp of zonnepanelen. De bereidheid tot een eventuele verduurzaming van de woning nam het sterkst toe onder veertigers (66 procent), maar ook jongeren tot dertig jaar scoren hoog; 65 procent.

Jongeren letten meer op energiegebruik

‘Het lijkt erop dat jongeren kritischer kijken naar het energieverbruik van hun eigen huis of huurwoning dan de gemiddelde consument’, zegt Ibrahim Agdere van Offerteadviseur, een onafhankelijk platform dat bijna een miljoen bezoekers voorziet van kostenindicaties. ‘Bovenstaande ingrepen zijn niet goedkoop en het duurt vaak jaren voordat je ze als consument hebt terugverdiend. Vaak zijn dertigers minder kapitaalkrachtig dan oudere generaties.’ Dat zij deze dure maatregelen toch overwegen, laat volgens hem zien dat zij niet alleen naar geld kijken als het gaat om het verduurzamen van hun woning. Zo stelt maar liefst 72 procent van de respondenten dat verduurzamen voor de gemiddelde consument niet te betalen is. Onder jongeren tot dertig jaar bedraagt dit percentage slechts 59 procent.

Grote investering

Agdere begrijpt de twijfels. ‘Om je huis een energielabel op te laten schuiven, ben je als consument ongeveer vijfduizend euro kwijt. Dat is voor veel mensen een (te) grote investering. Er zijn echter vanuit de Rijksoverheid veel subsidies beschikbaar. Wanneer je bijvoorbeeld besluit een zonneboiler of warmtepomp aan te schaffen, kom je al snel in aanmerking voor een subsidie tot duizend euro. Ook de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), die vanaf 2 september weer openstaat, kan voor veel mensen net het extra zetje geven om te gaan verduurzamen.’

Energieneutraal

Driekwart van de Nederlanders, zo blijkt uit het onderzoek, stelt dat hun woning nooit helemaal energieneutraal zal zijn. Wederom zijn dertigers het positiefst gesteld. Maar liefst 37 procent van hen verwacht dat hun huis in een zogenaamde ‘nulwoning’ zou kunnen worden getransformeerd.