EW09 cover 600
6 december 2018

Uneto-VNI pareert kritiek in Telegraaf op warmtepomp

wp.JPG

De warmtepomp is weldegelijk een uitstekend alternatief voor de cv-ketel. Dat schrijft Uneto-VNI op haar website in een reactie op het nieuws in de Telegraaf  dat de warmtepomp in oudere huizen veel te hoge kosten met zich meebrengt. Daarmee probeert ze de brancheorganisatie de warmtepompvrees die het bericht kan veroorzaken de kop in te drukken.

De reden die ook installateurs - naar zeggen van de krant – geven voor hun scepsis over de kansen van de warmtepomp, is dat oudere huizen eerst drastisch geïsoleerd moeten worden voordat een warmtepomp een rendabele investering is als vervanger van de aloude cv-ketel.

Nieuwbouw

Uneto-VNI is het daarmee eens, maar is dat echter het geval’, zo schrijft Uneto-VNI, ‘dan verwarm je je huis met een elektrische warmtepomp duurzaam, efficiënt en comfortabel.’ Bovendien kunnen nieuwe woningen die nu worden opgeleverd zondermeer worden uitgerust met een all-electric warmtepomp, zo vervolgt de brancheorganisatie op haar website.

Bestaande woningen?

Voor bestaande woningen die (nog) niet voldoende zijn geïsoleerd om met een all-electric warmtepomp te kunnen verwarmen, is er altijd nog de hybride warmtepomp. Die verwarmt je huis voor het grootste deel van het jaar elektrisch en roept alleen de hulp in van de gasketel op héél koude dagen. Een goede installateur kan volgens Uneto-VNI prima beoordelen of een huis geschikt is voor een hybride warmtepomp en welke aanvullende isolerende maatregelen er eventueel nodig zijn.

Geluid

De brancheorganisatie is het ook grotendeels oneens met de kritiek op het vermeend lawaaiige karakter van een warmtepomp. ‘De nieuwste generatie warmtepompen is vrijwel geluidloos. En ook hier geldt dat een goede installateur een duidelijk advies kan geven om de overlast tot een minimum te beperken.’