EW06 Omslag 600
4 juni 2020

UOB zorgt voor foutloze uitwisseling 3D-modellen

Screen2 UOB in werking_persbericht

Vandaag (4 juni) verschijnt de eerste versie van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). Techniek Nederland, FME, Fedet, Ketenstandaard en 2BA hebben het platform tot stand gebracht in samenwerking met een aantal grote technisch dienstverleners en fabrikanten. Het open platform maakt de uitwisseling van BIM 3D-modellen mogelijk tijdens alle fasen van het ontwerp- en bouwproces voor alle partijen in de bouwketen.

De oplevering van de UOB is volgens Remco van der Linden van Techniek Nederland een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Bouwwerk Informatie Model 3D (BIM 3D). 'Het zorgt voor standaardisatie. Die is nodig om datagestuurd te kunnen ontwerpen, bouwen, installeren en beheren.’

Sneller en efficiënter

De UOB zorgt ervoor dat de uitwisseling van informatie foutloos kan plaatsvinden. Een foutloze informatie-uitwisseling is de basis voor beter ontwerpen en bouwen en voor een optimale uitvoering van onderhoud en beheer. De UOB maakt sneller en efficiënter werken mogelijk en vermindert bouwfouten en faalkosten.

Onafhankelijk van softwareleveranciers

Voordeel voor fabrikanten is dat zij nu hun producten kunnen toevoegen in de bibliotheek op basis van de open internationale ETIM-MC standaard. Ze hoeven niet langer meer voor elke individuele softwareleveranciers specifieke productdata te produceren en te onderhouden. Voor installatiebedrijven is de standaardisatie belangrijk omdat het niet meer uitmaakt met welke softwareleverancier ze werken. Ze kunnen te allen tijde de objecten uit de bibliotheek gebruiken voor het ontwerpen en beheren van gebouwinstallaties.

Meer dan 350 template-objecten

Bij de start van versie 1.0 van de UOB kunnen 80% van de meest toegepaste productsoorten worden getekend. Gebruikers van het platform kunnen ruim 350 template-objecten toepassen in de generieke vorm. Op dit moment bieden tien fabrikanten in totaal zo’n 13.000 van hun producten aan, waarmee nu ook al specifieke objecten kunnen worden gemaakt. In Nederland gebruikt ongeveer 80% van de marktpartijen Revit. Versie 1.0 van de UOB gaat daarom van start met template-objecten voor Revit.

Kennismakingsfase

2BA en haar CAD-partner voor de UOB (CIC) gaat fabrikanten en softwareleveranciers ondersteunen met infosessies en ‘hackathons’ om te zorgen zoveel mogelijk fabrikanten ook daadwerkelijk de bibliotheek gaan vullen. Tevens is er een demo-app beschikbaar. Installateurs (modelleurs/engineers) kunnen daarnaast kennismaken met de UOB via speciaal georganiseerde kliksessies in de maanden juni en juli.

Meer informatie over de UOB is te vinden op www.openuob.nl