EW02 Cover 600
5 juli 2018

Vaillant en Helena winnen All Electric Challenge

allelectric challenge

Met een totaalpakket waarin warmteopslag, een warmtepomp en zonnepanelen die stroom en warmte produceren in één oplossing worden aangeboden won Vaillant, samen met Helena Sustainable innovations de eerste All Electric Challenge van Natuur & Milieu.

Zonnepanelen op het dak zorgen voor elektriciteit en warmte. Overtollige warmte in de zomer wordt in de bodem onder de straat opgeslagen met een zogenaamde bodemlus. In de winter wordt die warmte door een warmtepomp er weer uitgehaald om de woning te verwarmen en van tapwater te voorzien. En één aanspreekpunt voor uitvoering, onderhoud en service. Met deze aanpak kunnen bestaande woonwijken grootschalig van het gas los en naar all-electric .

Bodemopslag

Daarbij kan in één keer een woning, heel huizenblok, straat of woonwijk van een bodemopslag wordt voorzien. Elke woning krijgt daarbij een aansluiting op een aparte bodemopslag, waarin eigen opgewekte warmte wordt opgeslagen. Niet alleen de kosten van bodemopslag per woning worden met deze aanpak verlaagd, maar ook de kosten van de gebouwgebonden installaties in de woningen.

De challenge

De All Electric Challenge is de uitdaging voor bedrijven om een concept te bedenken waarbij een huishouden stap-voor-stap overstapt van aardgas naar elektrische verwarming van huis en tapwater. De organisatie wil op die manier de omschakeling naar elektrisch verwarmde huizen stimuleren. De winnaars krijgen via de Volksbank een demonstratieproject aangeboden om hun product in de praktijk aan geïnteresseerde huizenbezitters te kunnen laten zien. Een proeffase van dit concept is reeds succesvol afgerond. Fase 2 bestaat uit een huizenblok met 58 woningen waar dit concept wordt toegepast. Later dit jaar volgt fase 3, wanneer het concept ook wordt geïmplementeerd in ‘De Havenbuurt’ in Berkel Rodenrijs met meer dan 500 woningen.