Omslag EW09 600
25 september 2020

Vakcentrum Binnenklimaattechniek leidt ventilatiespecialisten op

vakcentrum vla-jpg kleinVlnr: Ronald Olij (IW Nederland), Doekle Terpstra (TN), Wouter Wijma (VLA) en John Huizing (ROVC) bij de opening van het Vakcentrum Binnenklimaattechniek

Op 24 september zijn de deuren geopend van het eerste Vakcentrum Binnenklimaattechniek in Amersfoort. Aankomende en ervaren ventilatiemonteurs krijgen hier praktijkgericht onderwijs over alle aspecten van een gezond binnenklimaat in gebouwen en huizen. Aankomende en ervaren ventilatiemonteurs krijgen hier praktijkgericht onderwijs over alle aspecten van een gezond binnenklimaat in gebouwen en huizen.

In huizen en gebouwen die steeds beter worden geïsoleerd, is goede ventilatie een must. Het installeren, inregelen, onderhouden en vervangen van ventilatiesystemen is vakwerk dat door een goed geschoolde specialist uitgevoerd moet worden. Het nieuwe Vakcentrum Binnenklimaattechniek leidt deze mensen op.

Theoretische en praktijkkennis

Er is dringend behoefte aan nieuwe monteurs. Daarnaast moet er ook meer aandacht komen voor het bijscholen van ervaren monteurs. De praktijkgerichte opleiding bij het Vakcentrum Binnenklimaattechniek voorziet in beide behoeftes. Theoretische kennis wordt - in samenwerking met het bedrijfsleven - direct gekoppeld aan werkzaamheden uit de praktijk. Zo leren de cursisten werken met systemen en componenten die beschikbaar worden gesteld door een aantal lidbedrijven van de VLA.

Ventilatiekeur

De opleiding is een initiatief van de Focusgroep Ventilatiekeur van de VLA. Deze groep bestaat uit erkende ventilatiespecialisten die samen het Ventilatiekeur ontwikkelden; een onderhoudsnorm voor ventilatiesystemen in woningen. De opleiding biedt naast training in algemene ventilatiewerkzaamheden ook mogelijkheden om je als monteur te specialiseren, bijvoorbeeld op het gebied van storingen verhelpen of het beheer van apparaten. De deelnemers ontvangen na het afronden van de verschillende leermodules een certificaat waarmee zij zich erkend ventilatiemonteur mogen noemen.

De drie samenwerkende partijen - Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA), IW Nederland en ROVC - hebben de ambitie dat alle ventilatiemonteurs in Nederland deze opleiding binnen 5 jaar zullen hebben gevolgd. Techniek Nederland ondersteunt die ambitie.