EW04 Omslag 600
6 mei 2021

Ventieladapters luchtverdeelsysteem in de vloer gestort

Prefab bespaart installateur kostbare tijd

Ubbink-Ventieladapters.JPG

Het boren van doorvoeren, het plaatsen van ventieladapters, het onderstempelen hiervan met een plankje en het afwerken kost even tijd. Dat moet makkelijker kunnen, vond Ubbink. Waarom storten we de ventieladapters niet direct in de vloer?

Samen met Kuipers bouwmaterialen- en steenhandel, Nijhuis Bouw en installatiebedrijf Aalbers probeert Ubbink dit idee uit in een pilotproject in Groningen waar op dit moment 29 appartementen worden gebouwd. De ventieladapters van het Ubbink Air Excellent luchtverdeelsysteem zijn prefab in het beton van de breedplaatvloer gestort en aangesloten op flexibele slangen die je eenvoudig onder de tralieligger door trekt.

Tijdbesparing

Robert Kuiper van Kuipers bouwmaterialenhandel is enthousiast: ‘Samen met Marcel Beune, technisch projectmanager bij Ubbink, hebben we dit idee verder uitgewerkt en voorgelegd aan Marcel Luth van Nijhuis Bouw. Die wilde het graag proberen. Om de details te bespreken, zijn we om tafel gaan zitten, samen met projectleider Richard Hilbolling van installatiebedrijf Aalbers. We kwamen alle vier tot dezelfde conclusie: Hiermee besparen we veel werk en kostbare tijd op de bouw. ‘

Goed voorbereid met BIM

‘Het is wel belangrijk dat je van tevoren alles goed voorbereidt en in BIM uitwerkt’, geeft Luth aan. ‘Je moet precies weten waar het ventielmondje uitkomt, dit moet in lijn zijn met de wapening en tralieligger van het beton. Ook de plek van de leidingen moet je vooraf goed in beeld hebben. Maar als je dat eenmaal in de vingers hebt, is het installeren zo gebeurd.’

Efficiënter installeren

Dankzij deze nieuwe werkwijze kan vooral de installatie veel efficiënter plaatsvinden. Hilbolling: ‘Wij hoeven de ventielen niet meer op de juiste hoogte in te stellen, alleen nog maar de restrictieringen in de luchtverdeelkast te plaatsen en de slang op maat te maken en aan te koppelen. Ook het plaatsen van de restrictieringen kan op voorhand worden gedaan. Ideaal, want we komen op de bouw al handjes tekort. Hierdoor kunnen we eenvoudiger werken en onze kostbare tijd op een andere manier besteden. Het is echt een goede oplossing. Wij zijn zeer tevreden en onze monteurs zijn blij met deze mogelijkheid, ze zeggen dat het perfect werkt.