EW06 Omslag 600
5 maart 2021

Virusvrije lift door inbouw-luchtbehandelingssysteem

lift-web

Met Eliminair, presenteren klimaatbeheersingsspecialist Interland Techniek en ingenieursbureau ABT vandaag een slim, compact inbouw-luchtbehandelingssysteem voor liften waardoor gebruikers schone, virusvrije lucht kunnen inademen. In The Edge, het kantoorgebouw van Deloitte, is bij wijze van proef een van vijf liften uitgerust met dit innovatieve luchtbehandelingssysteem.

In hoogbouwkantoren maken vaak vele honderden mensen per dag gebruik van de lift. Mede door de Covid-19 pandemie werd duidelijk dat liften bij uitstek verzamelplaatsen zijn van ongezonde lucht, waardoor een hoog besmettingsrisico ontstaat. Door plaatsing van Eliminair denken de ontwikkelaars dat personenliften straks weer in de normale bezetting gebruikt kunnen worden. Verdiepingen zijn daardoor weer optimaal bereikbaar en het huidige oponthoud is van de baan. Ook na corona.

Diffuserend plafond

Via een diffuserend plafond met daarin een HEPA-filter wordt constant schone lucht met een snelheid van 0,3 m/s in de bovenste zone van de liftruimte aangevoerd. Deze zone is de ademhoogte van de liftpassagiers. Het in de liftcabine gerealiseerde circulatievoud is meer dan 300. Door de constante toevoer van lucht wordt de uitgeademde lucht van de gebruikers naar het onderste deel van de lift gedrukt. Daar wordt de lucht net boven de vloer afgezogen en via een transportkanaal weer naar het HEPA-filter geleid. Dit filtert de eventueel aanwezige verontreinigingen, waaronder virusdeeltjes, uit de lucht. De schone lucht wordt vervolgens weer teruggebracht in de lift.

Bekijk animatie

Uitgebreide metingen

In november 2020 deed Prof. Dr. Daniel Bonn onderzoek naar het gedrag van aerosolen in de testopstelling in de lift. De hoogleraar Complexe Vloeistoffen aan de UvA concludeerde dat het luchtbehandelingssysteem de kans op coronabesmetting door aerosolen zeer aanzienlijk verkleint. Het systeem wordt volgens Van der Velde op maat gemaakt zonder ingrepen aan de kooiconstructie. Herkeuring van de lift is daarom volgens hem niet nodig. ‘Sensoren registreren de aanwezigheid van personen in de liftkooi en schakelen het systeem in werking. Daarnaast bewaakt het systeem de goede en veilige werking.’