EW07 omslag 600
16 mei 2019

VLA Ventilatiekeur garandeert kwaliteit van binnenklimaat

Ventilatiekeurgroepsfoto-kleinDe gecertificeerde installateurs tonen tijdens de Beurs Renovatie hun papieren

De Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA) introduceerde tijdens de beurs Renovatie het VLA Ventilatiekeur. De nieuwe standaard voor het onderhoud van ventilatiesystemen geeft woningeigenaren, zoals woningcorporaties, zekerheid over de kwaliteit van het binnenklimaat van de woning.

Door de toename aan allergieën, discussies over CO2-uitstoot en microbiologische processen, was er volgens VLA bij bewoners, woningeigenaren en -beheerders behoefte aan een Keurmerk. Het nalaten van onderhoud aan ventilatiesystemen veroorzaakt een slechter functionerend systeem en een ongezond binnenklimaat. Dat leidt tot schade aan woningen en gezondheidsschade bij bewoners.

Specialisten

Omdat onderhoud veel meer is dan alleen reinigen, ontwikkelde VLA het Ventilatiekeur. Door het inschakelen van gecertificeerde Ventilatiekeurspecialisten ben je volgens de vereniging verzekerd van vakmensen met kennis, inzicht en flexibiliteit.

Gerichte checklist

De ISSO 63 norm schreef al voor dat ventilatiesystemen regelmatig aandacht moesten krijgen. Het VLA Ventilatiekeur houdt in aanvulling hierop ook rekening met externe factoren, die zorgen voor snellere of juist meer langzame vervuiling. De VLA gebruikte deze kennis om een concrete checklist op te stellen, die de schoonmaakfrequentie beter bepaalt. Het effect is dat men steeds op het juiste moment controleert, reinigt of vervangt.

Erkenningsregeling

De vakbekwaamheid van gecertificeerde installateurs en de garantie op onderhoud en goede binnenluchtkwaliteit wordt gewaarborgd door de erkenningsregeling ‘ventilatievoorzieningen voor woningen en gebouwen’ van InstallQ.

Woningeigenaren en -beheerders die belangstelling hebben voor het Ventilatiekeur kunnen terecht op www.ventilatiekeur.nl voor meer informatie.