EW04 Omslag 600
2 oktober 2020

Warmtenet in Eindhoven duurzamer dankzij drie warmtebuffers

warmtebuffers.JPG

Ennatuurlijk heeft drie warmtebuffers in Eindhoven geplaatst bij de biomassacentrale op Strijp-T. Hierdoor kan de warmte van lokaal snoeihout, die op dat moment niet wordt afgenomen, tijdelijk worden opgeslagen. De buffers dragen bij aan de verdere verduurzaming van het warmtenet in de grootste gemeente van Noord-Brabant.

Strijp-T is een voormalig bedrijventerrein van Philips. In  de energiecentrale van Philips in gebouw TR die nu dienstdoet als kantooromgeving voor verschillende bedrijven bevindt zich een biomassacentrale die het warmtenet van Eindhoven van warmte voorziet. Bij deze centrale zijn nu drie warmtebuffers geplaatst. Zo kan bij een verschil tussen vraag en aanbod van warmte, deze tijdelijk worden opgeslagen voor later gebruik. Ook wanneer er een piek in de warmtevraag wordt verwacht, kan de centrale zorgen voor een extra voorraad in de buffers. Op deze manier blijft de centrale het hele jaar door draaien.

Duurzame aspecten

‘In 2040 wil Ennatuurlijk dat alle warmtenetten CO2-neutraal zijn’, vertelt Daniël Moenis, Projectmanager bij Ennatuurlijk. ‘De biomassacentrale verstookt alleen lokaal snoeiafval uit de regio, dat de bron van de biomassa vormt. Dit zorgt uiteindelijk voor een extra verlaging van de druk op het milieu. De warmtebuffers worden ingezet om de biomassacentrale verder te optimaliseren en hierdoor de stad nóg duurzamer te maken. Dat past goed in onze duurzame strategie.’

Warmtenet Eindhoven

Eindhoven is de thuisbasis van Ennatuurlijk. Ennatuurlijk levert warmte aan de lichtstad via een lokaal warmtenet. Dit warmtenet loopt vanaf de biomassacentrale op Strijp-T in een stervorm naar de wijken Strijp-S, Strijp-T en Vredeoord. Daarnaast loopt het warmtenet naar meerdere gebouwen en bedrijven in het centrum zoals het Philips Stadion, de Emmasingel en de Piazza. Het warmtenet gaat via Strijp-S ook naar het Evoluon.