EW11 cover 600
10 juli 2019

Warmtepompfabrikanten bijten van zich af

Warmtepomp kán stiller en zelfs zonder buitendeel

Viessmann_enzavu combi

Daikin nodigde vorige week een aantal Kamerleden uit om met eigen oren te komen luisteren hoe stil de warmtepompen van de fabrikant zijn in de praktijk, ondanks dat zij op papier niet voldoen aan de strengere geluidsnorm van 40 dB(A) die minister Ollongren (BZK) wil opnemen in het Bouwbesluit. Andere fabrikanten volgen. Zo claimt Viessmann al een fluisterstille warmtepomp (links) in haar pakket te hebben en heeft de lucht-waterwarmtepomp van Enzavu (rechts) zelfs helemaal geen buitendeel.

Boudewijn van de Graaf, directeur van Viessmann Nederland. ‘Omgevingsgeluid is voor ons al veel langer een thema. Wij zijn dan ook een stap verder dan vele collega's. Wij hebben in eigen huis een ontwerp- en productiefaciliteit waardoor we zelf de optimale geluidsarme omkasting hebben kunnen realiseren.’

Fluisterstil

De Viessmann Vitocal heeft de kwalificatie ’fluisterstil’ gekregen na een test, uitgevoerd door Wärmepumpe DE, een onafhankelijke Duits laboratorium. Waar de buitenunit van de meeste fabrikanten de kritische 35 dB(A) grens op circa twaalf meter behaalt, haalt de nieuwe buitenunit van Viessmann deze waarde al op een afstand van drie meter.

Niet duurder

Solar Nederland dat in Nederland de exclusieve distributeur is van de Viessmann Vitocal warmtepomp richt zich met de warmtepomp op kleine tot middelgrote installateurs in Nederland, die het product willen inzetten bij renovatie- en nieuwbouwprojecten. ‘En dat hoeft die niet per se duurder te zijn’, zegt Walter van Leeuwen van de groothandel naar aanleiding van de noodkreet van de branchevereniging DHPA dat de nieuwe geluidsnorm van 40 decibel slechts haalbaar is met dure oplossingen.

Geen buitenunit

Het Nederlandse bedrijf Enzavu zoekt de oplossing in een warmtepomp zonder buitenunit. Enzavu is de eerste leverancier met een 100 procent binnenopstelling die volledig op buitenlucht werkt. De techniek, dus ook de compressor, zit in het binnendeel verwerkt. De innovatieve stadswarmtepomp Nav5a-i die sinds begin dit jaar verkrijgbaar is, produceert standaard slechts 38 db(A) binnen. Bij plaatsing in een aparte ruimte zoals een washok of zolder zijn er geen extra geluidstechnische aanpassingen nodig. ‘Het geluid is vergelijkbaar met het geluid van een vaatwasser’, zegt Jack de Mooij van Enzavu.

Bijna 0 dB(A)

Het is volgens De Mooij zelfs mogelijk dat de gebruiker het geluidsniveau nog verder omlaag brengt door de warmtepomp volledig te omkasten met geluiddempend materiaal. En ook de slangen voor de aan- en afvoer van lucht kunnen in deze omkasting geplaatst worden. Hierdoor is het zelfs mogelijk het geluidsniveau terug te brengen tot bijna 0 db. De aan- en afvoer van lucht vindt plaats door middel van twee doorvoeren in het dak of door de gevel. Voor grotere appartementencomplexen bestaat de mogelijkheid om de aan- en afvoer centraal door een schacht plaats te laten vinden.

Zowel hybride als gasloos

‘De stadswarmtepomp is geschikt als hybride oplossing maar kan bij vele woningen ook prima toegepast worden als 100 procent gasloze oplossing’, zegt De Mooij. ‘Onze warmtepomp kan in combinatie met de speciaal ontwikkelde hydromodule op een compacte manier de volledige voorziening voor verwarming en tapwater afdekken. De stroom van eventueel aanwezige zonnepanelen kan hiervoor gebruikt worden.’

Installatietijd

Doordat de Nav5A-i inclusief hydromodule als een compacte plug and play installatie wordt aangeleverd, bedraagt de installatietijd, zonder stek-handelingen, gemiddeld slechts een dag. In seriematige bouw bedraagt de installatietijd zelfs maar vier uur. Vooral bij grotere projecten kunnen zo echt stappen worden gemaakt in de verduurzaming.

Techniek achter de prestaties

De warmtepomp van Enzavu maakt gebruik van de laatste stand van techniek zoals Digital Inverter- en EXV technologie, EC ventilatoren en een geavanceerde digitale regeling. De verwarmingscapaciteit in combinatie met de hydromodule is 6.1 kW en geeft de mogelijkheid om 40 minuten achter elkaar te douchen (circa 300 liter). Mocht dit vermogen van 6.1 kW voor een woning niet toereikend zijn dan bestaat ook de mogelijkheid om de warmtepomp in cascade te plaatsen en hiermee het vermogen te verhogen.