EW04 Omslag 600
3 januari 2019

Wilo pompsystemen voor nieuw distributiecentrum Lidl

wilo-2

Begin 2019 opent Lidl de deuren van het nieuwe distributiecentrum in Oosterhout. Het 54.000 vierkante meter grote nieuwe gebouw is het toonbeeld van duurzaamheid met de Breeam-classificatie ‘Outstanding’.  Van Panhuis Hoogeveen is verantwoordelijkheid voor de aanleg van de W-installaties. Het installatiebedrijf schakelde Wilo in voor alle pompsystemen.

De nieuwbouw heeft een oppervlakte van bijna 55.000 vierkante meter. Daarmee is het één van de grootste distributiecentra van Lidl in Europa. Met drie grote opslagruimten en een volledig gekoeld gebouwdeel. Het centrum krijgt het hoogst haalbare BREEAM Outstanding certificaat. De nodige energie wordt duurzaam opgewekt en gebruikt voor onder andere de koeling en vriesruimtes. Een eventueel overschot zal worden opgeslagen voor gebruik op momenten dat de energielevering laag is.

Maximale energie-efficiëntie

Energie-efficiëntie staat bij Lidl hoog in het vaandel. Om die reden wordt gebruik gemaakt van vloerverwarming waarvoor de restwarmte van de koeltechniek efficiënt wordt hergebruikt. In de winter doen de compressoren van de koeltechniek dienst als warmtepompen voor de warmte/koudeopslag (wko). Door de combinatie van wko en koelcompressoren dienen de grote open bronnen niet voor het opslaan van koude en warmte, maar voor het terugvoeren van warmte de bodem in.

Windmolen

Verdere energie-efficiëntie wordt mogelijk dankzij een geplande windmolen van 2,5 MW, die het centrum volledig energieneutraal maakt. De energie die zo wordt opgewekt, wordt onder meer gebruikt voor de installaties en verlichting én voor elektrische auto’s.

Van Panhuis verzorgt installaties

Hoofdaannemer Van de Ven uit Veghel schakelde Van Panhuis Hoogeveen in. Het installatiebedrijf dat onderdeel is van de Top Installatiegroep heeft ruime ervaring met grootschalige utiliteitsprojecten en kreeg de opdracht voor levering van alle W-installaties. Daartoe behoren de koel-, drinkwater- en cv-installatie, riolering, mechanische ventilatie en alle bijbehorende regeltechniek.

Wilo

Voor de pompsystemen koos Van Panhuis Wilo als partner’, vertelt Peter Moddejongen van Van Panhuis Hoogeveen over het project: ‘De levering omvat de hydrofoorinstallatie, alle cv-circulatiepompen en de pompen voor circulatie van gekoeld water en warmwater. Wilo verzorgde de just-in-time aflevering. In totaal gaat het daarbij om zo’n zeventig pompen die in omvang variëren van de kleine Wilo Yonos voor het vloerverwarmingssysteem tot voedingspompen van de Stratos Giga in het veld die met de kraan op hun locatie moesten worden gehesen’, aldus Peter Moddejongen.

Meedenken bij advies

Wilo dacht mee met advies en de ontwikkeling van energetische oplossingen, zoals een toerengeregelde pomp’, vertelt Moddejongen. ‘Bij de realisatie van de krattenwas-installatie bleek het advies van Wilo welkom. Om de watertoevoer en -afname beter op elkaar aan te laten sluiten, adviseerde en engineerde Wilo een speciale breaktank. Het terugstromen van vervuild water en contaminatie van het drinkwater worden hiermee effectief voorkomen.’