EW07 omslag 600
28 mei 2021

Winstgevendheid installateurs onder druk door prijsstijging materialen

Quick scan Techniek Nederland

materialen

Bijna alle installateurs (96%) en technisch dienstverleners kampen met prijsstijgingen van de materialen en producten waarmee ze moeten werken. De ondernemers hebben bovendien last van vertraagde leveringen (86 %). Driekwart verwacht consequenties voor winstgevendheid.  Dat is de uitkomst van een quick scan die Techniek Nederland hield onder haar leden.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland noemt het ‘slecht nieuws, omdat uit de quick ook blijkt dat maar één op de drie ondernemers in de contracten heeft vastgelegd dat prijsstijgingen kunnen worden doorberekend aan de klant.

Leidingen, sanitair, cv-ketels en airco’s

De prijsstijgingen doen zich voor bij alle soorten installatiematerialen en producten. Meer dan 60% van de respondenten noemt prijsverhogingen van basismaterialen zoals leidingen, bekabeling en schakelaars. Een derde van de ondervraagde installateurs meldt prijsverhogingen van sanitairproducten, cv-ketels en airco’s. Eén of de vijf heeft het over duurdere zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers.

Leveringsproblemen zijn aanzienlijk

Ook vertragingen komen voor bij uiteenlopende producten. Circa een derde van de respondenten constateert vertraagde leveringen van leidingen en bekabeling en 25% van de installateurs kampt met langere levertijden van sanitairproducten, cv-ketels, warmtepompen en airco’s. Ongeveer een vijfde van de installateurs heeft last van vertraging bij de levering van verlichting en armaturen.

Op korte termijn méér prijsstijgingen verwacht

Tweederde  (61%) van de ondernemers verwacht op de korte termijn nieuwe prijsstijgingen en bijna een derde verwacht dat de hogere prijzen gepaard zullen gaan met (nog) langere levertijden.

Bekijk alle uitkomsten van de quick scan