EW11 cover 600
4 december 2018

Woningstichting Tubbergen verduurzaamt appartementencomplex

klein Inventumfoto01

In het centrum van het Twentse Geesteren heeft Woningstichting Tubbergen twintig appartementen verduurzaamd. Voor het appartementencomplex De Veldstegge leverde Inventum de Spaarpomp, een hybride warmtepomp die de appartementen verwarmt middels warmteterugwinning.

André Kok van Inventum was aanvankelijk op zoek naar een partij die een pilot zou willen draaien met twee Spaarpompen. Erik Bakhuis, hoofd vastgoed van Woningstichting Tubbergen, had een ambitieuzer plan voor ogen. Hij stelde voor om er meteen twintig te plaatsen.

Verduurzaming

De verduurzaming was voor Woningstichting Tubbergen niet enkel een plicht om aan de wensen van de overheid te voldoen. Zij zien ook wat een relatief lage investering kan doen voor de kosten op lange termijn. Bakhuis: ‘Nul-op-de-meter is voor een deel van ons huidige woningbezit nog een brug te ver. Dat vergt een te grote investering. Daarom hebben we onszelf als doel gesteld om een deel van ons woningbezit eerst NOM-ready te maken.’ De appartementen in Geesteren hebben nu het energielabel A++.

Spaarpomp

De Spaarpomp van Inventum is compact en heeft geen buitenunit, waardoor hij gemakkelijk in de bestaande opstelling in te passen was. De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en onttrekt warmte uit de ventilatielucht die de woning normaliter verlaat. Daar verwarmt hij het cv-water mee. Wanneer er een piek in de warmtevraag ontstaat en er net iets meer vermogen gevraagd wordt, springt de cv-ketel bij. Zo kan een besparing van 50 procent op gas worden behaald.

Energieverlagende maatregelen

‘We zijn in principe al jaren bezig met warmtepompen’, zegt Harold Hofhuis van Eppink Installatietechnieken dat als installateur bij het project betrokken was, en merkt dat de warmtepompmarkt in een stroomversnelling zit. ‘Vanuit de overheid, maar ook particulieren en andere partijen, merken we ineens steeds meer interesse.’

Zeven zonnepanelen per woning

Die interesse in energiebesparende maatregelen merkt Sander Peulken van de Stijlhoeve ook. De Stijlhoeve plaatste voor iedere woning een zevental zonnepanelen, samen goed voor een opbrengst van zo’n 1.700 kWh per jaar. Op het dak van de fietsenstalling zijn nog eens veertig panelen gelegd ten behoeve van de algemene voorzieningen.

Monitoring op afstand

Woningstichting Tubbergen kan achter de schermen meekijken. Zo’n elf huishoudens hebben hun energieverbruik op afstand inzichtelijk gemaakt. Op deze manier kan de pilot goed gemonitord worden en hoopt de woningstichting verschillen in energieverbruik achteraf te kunnen verklaren.

Betrokkenheid bewoners

Hofhuis helpt de woningstichting ook bij de voorlichting van de bewoners: ‘Het is niet enkel een nieuwe installatie die er geplaatst wordt. Dit systeem brengt een heel nieuwe manier van verwarmen met zich mee en dat vraagt om gedragsaanpassing. Want verwarmen met een spaarpomp werkt nu eenmaal anders dan de bewoner gewend is. De routine om het badkamerraampje open te zetten na het douchen, moet eruit. De knop moet letterlijk én figuurlijk om.’ En hoe die knop precies om moet en de uitleg van de overige techniek, daarin is een rol weggelegd voor ons als installateur én de leverancier’, aldus Hofhuis.