EW07 omslag 600
21 februari 2024

Overheid voert tegenstrijdig beleid bij verduurzaming woningen

zonneboilerVoor een zonneboiler kan wél subsidie worden aangevraagd, maar voor de initiële aanschaf kun je niet putten uit een verduurzamingsdepot.

De overheid voert een tegenstrijdig beleid om woningeigenaren te stimuleren hun huis te verduurzamen. Huishoudens met geld op de bank om te investeren komen nu in aanmerking voor subsidies. Huishoudens die daarvoor een verduurzamingshypotheek moeten afsluiten, komen erachter dat dit vaak alleen mag voor verduurzamingsmaatregelen die nou juist net niet in aanmerking komen voor subsidie.

Die conclusie trekt Slimster na eigen onderzoek. Het duurzaamheidsplatform vergeleek erkende subsidiemaatregelen met de lijst met energiebesparende voorzieningen, die de basis vormen voor verduurzamingshypotheken. Sinds enkele jaren kunnen huizenkopers bovenop hun hypotheek, die maximaal 100 procent van de woningwaarde bedraagt, tot 9.000 euro extra lenen voor verduurzamingsmaatregelen. Daarmee wil de overheid huizenkopers stimuleren hun woning energiezuiniger te maken, zonder dat zij daarvoor eigen spaargeld hoeven te bezitten. Daarnaast bestaat er de ISDE-subsidie, wat inhoudt dat je een deel van je uitgaven aan energiebesparende ingrepen terugkrijgt van de overheid.

Belastinggeld

Opmerkelijk genoeg stroken beide zaken niet met elkaar, zo legt Marco Schuurman, eigenaar van het duurzaamheidsplatform, uit. ‘De lijst met maatregelen waarvoor je subsidie kunt aanvragen is aanzienlijk langer dan de lijst met maatregelen waarvoor je extra kunt lenen. Dat is raar, want daarmee trekt de overheid belastinggeld uit voor het subsidiëren van zaken die banken niet mogen beschouwen als ‘energiebesparende voorzieningen.’

plaatje slimster

Wel subsidie, geen lening voor warmtepompboiler

Schuurman geeft een voorbeeld. ‘Zo is het mogelijk om na aankoop subsidie aan te vragen voor een warmtepomp- of zonneboiler, maar kun je voor de initiële aanschaf niet putten uit een verduurzamingsdepot. Hetzelfde geldt voor een aansluiting op het warmtenet en de installatie van een elektrische kookvoorziening. Ook opvallend volgens Schuurman: voor een hybride warmtepomp, waarbij dus nog steeds deels op gas verwarmd wordt, is het wél mogelijk extra te lenen bij de hypotheekverstrekker, maar voor een warmtepompboiler, waardoor je voor je tapwater in één keer van het gas af bent, geldt dit weer niet.

Wel of géén subsidie op zonnepanelen

Slimster meldt dat er geen subsidie zit op zonnepanelen. Dat is strikt genomen juist. Echter, huiseigenaren hoeven bij aanschaf géén btw te betalen. Als de leverancier voor de zonnepenelen een aparte factuur maakt krijgt de huiseigenaar in feite dus 21% subsidie. Toch zijn er situaties waarin de huiseigenaar wél 21% btw betaalt. Bijvoorbeeld als de zonnepanelen zijn geïntegreerd op een nieuwbouwwoning, als de zonnepanelen meerdere functies hebben, zoals PVT-systemen, zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen, en als de zonnepanelen niet op de woning worden geïnstalleerd, maar bijvoorbeeld op een bedrijfspand.
Meer info: zie belastingdienst.nl

De verkeerde volgorde

Volgens Schuurman is er sprake van een verkeerde volgorde. ‘Je moet mensen met een kleinere beurs eerst helpen om überhaupt een dergelijke investering te doen. Als je daar dan vervolgens via een subsidie iets van terugkrijgt, is dat mooi meegenomen. Maar nu zijn het dus juist de huishoudens met spaargeld die én profiteren van een besparing op hun energiekosten én een subsidie ontvangen. Dat werkt ongelijkheid tussen woningeigenaren in de hand.’