Omslag_EW05 600
25 september 2023

Parkeergarage verduurzaamd dankzij gelijkstroom

smart car park

Samen met DC Systems ontwikkelde a.s.r. een duurzame en slimme parkeergarage met hulp van gelijkstroom. De parkeergarage van de verzekeraar in Utrecht heeft twee verdiepingen en heeft een zonnedak van 5.000 m2 en werd ingericht op bi-directioneel laden. Hiermee is er niet alleen voldoende laadcapaciteit voor medewerkers en bezoekers, maar bespaart a.s.r. ook substantieel op energie.

Met de groei aan elektrische auto’s en zonnepanelen op daken, is er een dringende behoefte om over te gaan op duurzame energie. Gelijkstroom binnen elektrische distributie is een technologie die energie veilig, betrouwbaar, efficiënt en duurzaam kan maken. Elektriciteit is immers de meest efficiënte vorm van energie die sterk bijdraagt aan decarbonisatie. 

Voordelen gelijkstroom

Veel bedrijven en overheden zoeken naar oplossingen voor het groeiende aantal elektrische auto’s in het wagenpark. Een van de oplossingen is het goede gebruik van gelijkstroom. Om die reden nam Schneider Electric in 2021 het Nederlandse DC Systems over. Het het bedrijf is gespecialiseerd in AC/DC microgrids en gelijkstroomoplossingen. De garage van a.s.r laat zien dat het gebruik van gelijkstroom vele voordelen heeft ten opzichte van wisselstroom. Zo is er minder materiaal gebruikt en is de energie-efficiëntie sterk verbeterd.

Slimme garage

Het project voor verzekeraar a.s.r. omvat een slimme parkeergarage die niet alleen een dak heeft van 2142 zonnepanelen, maar ook is ingericht op bi-directioneel laden. Dat betekent dat bij deze laadpalen auto’s niet alleen kunnen opladen, maar ook kunnen ontladen. Bovendien zijn er accu’s waar de opgewekte stroom in kan worden opgeslagen om netcongestie te voorkomen. DC Systems hielp met een schaalbare oplossing voor energiemanagement.

Energietransitie-onderzoek

Om a.s.r. te helpen met de realisatie van de meest duurzame parkeergarage werkte de verzekeraar samen met DC Systems, Venema en Kropman. Ook stond dit project centraal bij een belangrijk energietransitie-onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens het project werden inzichten verkregen over het laden en ontladen van elektrische voertuigen, uitdagingen met het opladen van elektrische voertuigen en potentiële oplossingen.