EW07 omslag 600
6 april 2022

Radboudumc Nijmegen; 45.000 m2 met intelligente installaties

Radboudumc Nijmegen

Begin april is het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc op de zorgcampus in Nijmegen opgeleverd. De komende maanden wordt het verder ingericht voor ingebruikname in juli. Het elf verdiepingen tellende nieuwe gebouw huisvest klinieken, poliklinieken, de nieuwe hoofdingang en winkeltjes en heeft een totale vloeroppervlakte van circa 45.000 m2.

Het gebouw is gerealiseerd door het consortium FourCare bestaande uit Trebbe, Van Wijnen, EQUANS en Unica. ‘Het bouwproject is gerealiseerd in een vlekkeloze samenwerking tussen deze vier partijen’, vertelt Robert Vlek, projectleider bij FourCare namens Technisch dienstverlener EQUANS (voorheen Engie). ‘We hebben complexe installaties gebouwd in een kort tijdsbestek met heel veel uiteenlopende disciplines vanuit vier bedrijven.’

Smart hospital technologie

Zo maakt de nieuwbouw bijvoorbeeld gebruik van intelligente systemen voor real-time monitoring van de locatie van mensen en medische apparatuur, kunnen patiënten zelf via een tablet gordijnen en licht vanuit bed bedienen en is ook aan meer efficiency gedacht voor het verlagen van de werkdruk voor zorgpersoneel door de toegepaste smart hospital technologie.

Duurzaam en gezond

Voor het ontwerp van de nieuwbouw ontving het Radboudumc in 2018 al het internationale BREEAM excellent-certificaat, als eerste umc in Nederland. Het certificaat past volledig bij het streven van het Radboudumc naar maximaal gezonde gebouwen. In de nieuwbouw spelen licht, lucht, ruimte, uitzicht en een groene omgeving dan ook een belangrijke rol want in een prettige en “healing environment” herstellen patiënten sneller.

Over FourCare

Het FourCare consortium bestaat uit Trebbe, Van Wijnen, EQUANS en Unica. Deze vier partijen hebben hun kennis en kunde gebundeld in het (ver)bouwen van ziekenhuizen. Eerder realiseerde het consortium het nieuwe Amphia in Breda.