EW11 cover 600
5 november 2024

Knelpunten op weg naar Paris Proofgebouwen in 2040

Klimaattop Gebouwde omgeving 2024

RapportBron: Op weg naar CO2-neutraal- Duurzaam gebouwd

Tijdens de Klimaattop Gebouwde Omgeving 2024 op 6 en 7 november zetten publieke en private partijen samen een stap naar de duurzaam gebouwde omgeving van morgen. In aanloop naar deze conferentie lanceerde het platform Duurzaam Gebouwd het rapport ‘Op weg naar CO₂-neutraal’. Het rapport legt de belangrijkste knelpunten bloot, zoals netcongestie en materiaalgebonden CO₂-uitstoot, en onderstreept dat intensieve samenwerking noodzakelijk is om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Het rapport “Op weg naar CO2-neutraal” presenteert een duidelijke koers voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving, met als doel een energiereductie van tweederde tegen 2040, conform de Paris Proof-norm. Dit omvat een combinatie van energiebesparing, duurzame opwekking, en circulariteit.

Maximaal 1,5 graad temperatuurstijging

Het rapport benadrukt de noodzaak van samenwerking tussen alle stakeholders – overheden, bedrijven en kennisinstellingen – om innovatie te versnellen. Alleen met een integrale aanpak en gedeelde verantwoordelijkheid kan de gebouwde omgeving tegen 2040 Paris Proof worden, wat bijdraagt aan het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graden Celsius.

Belangrijkste maatregelen

De belangrijkste maatregelen zijn het gebruik van de Werkelijke Energie Intensiteit Indicator (WEii) en de Paris Proof materiaalgebonden indicator (PPm) om het energieverbruik en de materiaalemissies nauwkeurig te meten en te sturen. Voor nieuwbouw wordt een energieneutrale standaard (WENG) vereist, terwijl de bestaande bouw zich moet richten op grootschalige renovaties om het energieverbruik drastisch te verlagen. De focus ligt op het bouwen binnen een CO2-budget, met strikte grenswaarden voor de uitstoot per functie van gebouwen.

Sturing op werkelijk energiegebruik

De energietransitie vraagt ook om een verschuiving van theoretische normen naar sturing op werkelijk energiegebruik, wat aansluit bij de vraag om praktische en realistische beleidsaanpassingen. Er zijn aanzienlijke investeringen nodig in het elektriciteitsnet om netcongestie te verhelpen, samen met de implementatie van slimme energieoplossingen en lokale hubs.

Circulariteit

Op het gebied van circulariteit beveelt het rapport de inzet van biobased materialen sterk aan. De bouwsector moet focussen op materiaalhergebruik en de verlaging van CO2-emissies in de productie en verwerking van bouwmaterialen. Het rapport besteedt ook veel aandacht aan klimaatbestendig bouwen, met maatregelen die hitte, overstromingen en droogte tegengaan.