Omslag_EW05 600
4 mei 2023

Recyclingbijdrage zonnepanelen omhoog naar 80 eurocent per paneel

recycling zonnepanelen

Vanaf 1 juli 2023 gaat de recyclingbijdrage voor zonnepanelen omhoog van 6,50 euro per ton naar 40 euro per ton. Dit komt neer op ongeveer 80 eurocent per zonnepaneel. De verhoging van de recyclingbijdrage is nodig om in de toekomst veel grotere aantallen zonnepanelen te kunnen recyclen.

Op dit moment vervangen installateurs nog een beperkt aantal zonnepanelen. De komende jaren neemt het volume snel toe. Dat betekent ook dat de kosten voor recycling gaan stijgen. Daarom verhoogt Stichting OPEN die de recyclingbijdrage beheert op 1 juli de tarieven. Een deel van het geld komt terecht in een Waarborgfonds. Dit fonds is bedoeld om de grotere volumes zonnepanelen te verwerken die in de toekomst worden verwacht zodat grote tariefschommelingen worden voorkomen.

Extra regel op de factuur

De stichting doet een beroep op installateurs de recyclingbijdrage vanaf 1 juli apart op de factuur te vermelden met vermelding van ‘verwijderingsbijdrage voor zonnepanelen’ en het bijbehorende bedrag. Het te factureren bedrag staat ook als verwijderingsbijdrage voor zonnepanelen vermeld op de factuur van de leverancier.

Inzamelen en transport van zonnepanelen

Via Wecycle zijn alle inleverpunten voor  zakelijke zonnepanelen snel te vinden. Het is ook mogelijk om verwijderde zonnepanelen gratis op te laten halen. Hiervoor is een registratie bij Stichting OPEN nodig. De ophaalservice van Stichting OPEN geldt ook voor grotere zonneprojecten. Als er voldoende afval op een locatie is, komt Stichting OPEN dit ophalen. Hierbij geldt een minimum van één pallet met twintig afgedankte zonnepanelen.

Lees ook: