EW07 omslag 600
20 april 2023

Reparatie elektronica wordt eenvoudiger met Nationaal Reparateursregister

Grote stap op weg naar circulaire economie

Nationaal Reparateursregister-web

Sinds vandaag heeft Nederland een Nationaal Reparateursregister. Het register geeft consumenten een overzicht van alle erkende reparatiebedrijven bij wie ze terecht kunnen voor een vakkundige reparatie van hun elektronische apparatuur en is een belangrijke stap op weg naar een circulaire economie.

Het Nationaal Reparateursregister is een initiatief van Techniek Nederland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en is ontwikkeld in samenwerking met Centraal Register Techniek is ontwikkeld. Het register is een belangrijk hulpmiddel bij het streven om elektronica zoals tv’s en beeldschermen, maar ook witgoed zoals vaatwassers, koelkasten en wasmachines, vaker te laten repareren.

Stap naar circulaire economie

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland noemt het Nationaal Reparateursregister een grote stap op weg naar een circulaire economie. ‘Als elektronische apparatuur wordt gerepareerd en langer meegaat, besparen we veel energie en verbruiken we minder schaarse grondstoffen. Daarnaast verkleinen we de afvalberg en dringen we de uitstoot van broeikasgassen terug.’

Vakbekwaamheid

In het najaar wordt het register verder uitgebreid. Dan zullen naast alle erkende reparatiebedrijven voor consumentenelektronica ook de vakbekwaamheid van medewerkers worden opgenomen. Ook is het streven om in overleg met de industrie de diverse fabrikanten-autorisaties en certificeringen in het register te zetten.

Europese regels

Het Nationaal Reparateursregister speelt een belangrijke rol in Europese regelgeving. Op grond van diverse Ecodesign-verordeningen krijgen reparateurs in een nationaal register betere toegang tot reserveonderdelen en informatie. Ook heeft de Europese Commissie eind maart het voorstel voor het ‘Right to Repair’ gepubliceerd. Dit ‘recht op reparatie’ moet leiden tot een betere repareerbaarheid van apparaten en langere levensduur. Daarnaast moet elke lidstaat op basis van het voorstel beschikken over een online register waarmee consumenten snel en eenvoudig vakbekwame reparateurs kunnen vinden. Aan die eis voldoet Nederland nu met dit reparatieregister.