EW07 omslag 600
21 juni 2024

Rotterdam gaat 30 miljoen liter regenwater hergebruiken

fieldfactors 1

Op de langste dag van het jaar gaf wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) het startsein voor de laatste fase van de aanleg van een urban waterbuffer. Als het circulaire regenwatersysteem in Hart van Zuid in oktober 2024 volledig in bedrijf is, kan jaarlijks tot 30 miljoen liter regenwater worden hergebruikt.

De urban waterbuffer is een systeem waarbij regenwater wordt opgevangen, gefilterd, opgeslagen en hergebruikt. Hergebruik van regenwater is duurzaam en daarnaast noodzakelijk voor het ontlasten van het Rotterdamse riool, vertelt Robbert Schuijff, manager Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam. ‘We krijgen steeds vaker te maken met hevige neerslag enerzijds én met tijden van watertekort anderzijds. Met de urban waterbuffer maken we ruimte om op grote schaal neerslag op te slaan. Hierdoor gaat het regenwater niet naar het riool en kan het op een later moment gebruikt worden.’ Zo wordt volgens hem de stad steeds weerbaarder voor klimaatverandering.

Uniek op deze schaal

De urban waterbuffer in Hart van Zuid is uniek. ‘Hoewel het systeem op zich niet nieuw is en ook op andere plekken in Rotterdam en Nederland wordt toegepast, is de schaal van deze toepassing bijzonder. Ook is het gezuiverde water van hoge kwaliteit, waardoor het geschikt is voor schoonmaak- en recreatieve doeleinden’, vertelt projectleider Gert-Jan de Looze van de gemeente Rotterdam. Het gefilterde regenwater wordt ingezet voor de fontein op het Annie MG Schmidtplein. Rotterdam Ahoy benut het voor het wassen van ramen en het schoonmaken van vloeren. In de toekomst zal het water ook gebruikt worden voor het doorspoelen van de toiletten van de geplande bioscoop en het schoonmaken van de parkeergarage die momenteel in aanbouw is.

Hoe werkt de urban waterbuffer?

In een grote ondergrondse betonnen waterberging wordt regenwater opgevangen van het dak van Winkelcentrum Zuidplein en de Gooilandsingel. Bij hevige regenval kan dit oplopen tot 950.000 liter water. Dit water wordt vervolgens naar een afgedamd deel van het Zuiderpark gepompt. Ook het regenwater van parkeerplaats P2 van Ahoy wordt opgevangen en via een apart hemelwaterriool naar het Zuiderpark geleid. Daar wordt het water gezuiverd met een filter van zand en planten en vervolgens op ongeveer 15 meter diepte in de grond opgeslagen in een zogenoemde zoetwaterbel. Nadat het water enige tijd opgeslagen is geweest, kan het schoon omhoog worden gepompt.

Lees ook het artikel Diepe waterbuffers ­tegen overstromingen en droogte in de stad in E&W mei 2024.

urban water wethouder

Gereed in najaar

De urban waterbuffer wordt aangelegd door ontwikkelaar Heijmans, Xylem, Mos Grondwatertechniek en Field Factors. Dankzij dit circulaire regenwatersysteem kan jaarlijks tot 30.000 kubieke meter (30 miljoen liter) regenwater worden hergebruikt, zonder inzet van een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Projectleider Joeri Valk van Heijmans: ‘Hiervoor hebben we ongeveer 45.000 vierkante meter aan verharde oppervlakte losgekoppeld van het riool. In de afgelopen periode is daarnaast zo’n 1.800 meter leidingwerk ondergronds aangelegd. Het mooie is dat andere partijen in het gebied eenvoudig hun waterleiding op het systeem kunnen aansluiten. In de toekomst willen we, indien nodig, ook de beplanting rondom Zuidplein en het Zuiderpark bewateren met het opgevangen regenwater.’

Foto: Wethouder Zeegers markeerde vrijdag symbolisch de laatste fase van het project, waarin de pompen en andere installaties worden geplaatst, door het deksel op de grote put te plaatsen bij het Gemaal Zuiderparkweg naast Rotterdam Ahoy.