EW06 Omslag 600
8 december 2022

Sam Strijbis pakt zilveren plak op WK installatietechniek in Gdansk

sam strijbis3-web

In de finale tijdens de WorldSkills 2022 kampioenschappen voor beroepen in het Poolse Gdansk pakte de 23-jarige installatiemonteur Sam Strijbis uit Dirkshorn eind november de tweede plaats in de categorie sanitaire en verwarmingstechniek.

Tijdens het jaarlijkse, internationale WorldSkills toernooi nemen de beste deelnemers uit nationale toernooien in ruim 58 verschillende landen het tegen elkaar op in een strijd om punten. Op het toernooi worden competities gehouden in 43 vaardigheden uit een breed scala aan mbo-beroepen, variërend van elektronica en ICT tot plaatwerk, bloemisterij, hospitality en het kappersvak.

Kroon op harde werk

Tijdens de competitie werden de finalisten door een vakjury beoordeeld op verschillende aspecten van het werk, waarbij veel gewicht wordt gegeven aan snelheid en zorgvuldigheid. Maar ook aspecten als werkorganisatie, communicatieve en interpersoonlijke vaardigheden, probleemoplossend vermogen en flexibiliteit worden door de jury meegewogen in de eindbeoordeling.
Sem die uiteindelijk met zilver naar huis ging startte in 2016, op 17-jarige leeftijd, bij opleidingsbedrijf IW Noord-Holland met de opleiding ‘eerste monteur werktuigkundige installaties (niveau 3)’. Nadat de jonge installatiemonteur zijn opleiding bij IW en het Horizon College in Heerhugowaard had afgerond, stroomde hij door naar de opleiding werkvoorbereiding, niveau 4 opleiding. Inmiddels werkt Sam met zijn vader in diens installatiebedrijf, Strijbis Installaties. De zilveren plak was een kroon op het harde werk van de jonge Noord-Hollander. ‘Het is een zwaar vak’, zo vertelde hij na afloop, ‘maar ook erg afwisselend en dankbaar werk voor wie van techniek houdt.’

20 Nederlanders

Voor Nederland kwamen in totaal 20 finalisten uit tegen de wereldtop van jonge vakmensen in hun respectievelijke beroepen. De deelnemer kwamen uit 15 landen uit drie continenten en streden van 7 september tot 26 november in totaal 62 wedstrijden om de prijzen. ‘De resultaten op het WorldSkills toernooi laten telkens weer zien dat, in het vakgebied installatietechniek, we in Nederland op hoog niveau opleiden”, zegt Ronald Olij, voorzitter van Stichting IW Nederland.

Kwalificatierondes

Ook dit jaar organiseert IW Nederland weer kwalificatierondes mbo-vakwedstrijden elektrotechniek en installatietechniek. Van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 december in Heerhugowaard (Dudokweg 66) en van dinsdag 20 tot en met  donderdag 22 december in Goed (Industriestraat 10). Tijdens de kwalificatierondes strijden mbo-studenten tegen elkaar om zich te kwalificeren voor de nationale finalewedstrijd, Skills The Finals 2023. Dat Nederlandse kampioenschap vindt komend jaar plaats op 23 en 24 maart in de Rai, Amsterdam. Uiteindelijk worden de winnaars weer uitgezonden naar World Skills 2023.