EW06 Omslag 600
22 december 2023

Schakelmateriaal is voor 98 % circulair

Gerecyclede materialen dienen weer als grondstof in de fabriek

Korrels ABB Busch Jaeger-web

Busch-Jaeger, onderdeel van de ABB-groep, zet een belangrijke stap voorwaarts: als vooraanstaande fabrikant haalt zij haar eigen schakelmateriaal terug uit de Nederlandse markt voor hergebruik. De nieuwe serie schakelmateriaal Busch Art-Linear bestaat nu voor 98% uit gerecycled materiaal.

De inzet van duurzame recyclebare materialen in productieprocessen is vandaag de dag steeds gebruikelijker. Met het terughalen van eigen schakelmateriaal zet Busch-Jaeger een belangrijke stap om de grondstofkringloop te sluiten. De fabrikant doet dit in samenwerking met ervaren partner Circolektra, het circulaire initiatief waarbij al sinds begin 2023 samen met ABB-groepenkasten worden ingezameld voor hergebruik. Circolektra sorteert de ontvangen producten met hulp van sociale werkplaatsen.

Korrels

De metalen en thermosets worden aan het einde van de levensduur in Nederland gerecycled. Zo worden bijvoorbeeld de thermoplasten vermalen tot korrels, teruggestuurd naar de fabrikant en dienen zij weer als grondstof in de fabriek. Zo neemt Busch-Jaeger haar verantwoordelijkheid in het terughalen en hergebruiken van haar eigen producten en sluit zij de kringloop door eigen producten aan het einde van de levensduur op te nemen in de grondstofketen.
Naast dat Circolektra het Busch Jaeger schakelmateriaal inzamelt, kan ook het schakelmateriaal van  andere fabrikanten op de Nederlandse markt ingezameld en op dezelfde manier verwerkt worden.