EW07 omslag 600
3 april 2023 Schoonmaken warmtewisselaar makkelijker met verbeterde kam

Schoonmaken warmtewisselaar makkelijker met verbeterd metalen kammetje

metalen kam-webSjoerd, Mark, Lotte en Tim (vlnr) van Inholland ontwikkelden een handiger schoonmaakkammetje

ReCare noemen Sjoerd, Tim, Mark en Lotte het; een ogenschijnlijk simpel gereedschap zó verbeteren dat het makkelijker in het gebruik is én sneller werkt? De Inholland-studenten gingen aan de slag met een metalen kammetje waarmee servicemonteurs warmtewisselaars van cv-ketels reinigen. Met enkele gerichte aanpassingen is de kam gebruiksvriendelijker gemaakt.

De studenten volgden de minor ‘Ondernemen en Innoveren’ aan Inholland. In twintig weken tijd moesten de studenten een idee voor een product bedenken, maken en verkopen. Emiel Kaslander en Ronald Blom, praktijkopleiders bij Feenstra, boden de studenten aan om met hen te brainstormen. Sjoerd Algra: ‘Intergas levert metalen kammetjes waarmee servicemonteurs de warmtewisselaar van een cv-ketel kunnen schoonmaken. Een onderzoekje wees uit dat het kammetje niet prettig was in het gebruik: je hebt slechte grip, kunt niet goed kracht zetten en je schaaft je knokkels bij gebruik. Een perfect stuk gereedschap om te verbeteren’, vond Sjoerd.

Geen last meer van geschaafde knokkels

‘Uit nader onderzoek bleek dat de servicemonteurs ook op de achterkant van de kam druk moeten kunnen zetten, bijvoorbeeld door er op te slaan om hardnekkig vuil los te krijgen. We hebben de rug van de metalen kam daarom breder gemaakt en een handvat gemaakt waar de kam tussen geschroefd zit. Zo kun je op de rug van de kam kracht zetten of slaan, zonder dat het handvat beschadigt. Het handvat is breed genoeg om zonder last van geschaafde knokkels de warmtewisselaar te reinigen en het werkt ook veel sneller.’

Het resultaat: een veiliger te gebruiken product, dat goed in de hand ligt en zorgt voor betere en snellere reiniging van warmtewisselaars. De eerste order is inmiddels afgeleverd: 500 kammen voor Feenstra.