EW04 Omslag 600
26 februari 2024

Shorttrackers schaatsen tijdens WK op duurzaam ijs

Daikin-web

Tijdens de komende WK shorttrack van 15 tot 17 maart in Rotterdam Ahoy treden de wereldtoppers tegen elkaar in het strijdperk op de duurzaamste tijdelijke ijsbaan ooit. Dankzij een unieke samenwerking tussen Daikin, KNSB, TIG Sports, Rotterdam Ahoy, Ice-World en MTD kan een energiebesparing van 85 % worden gerealiseerd.

Daikin is sinds 2018 hoofdsponsor van de KNSB en heeft als missie ‘de drijvende kracht te zijn achter een steeds beter binnenklimaat’. Dat doet de fabrikant door energiezuinige producten te produceren met ingebouwde slimme technologieën. Voor de tijdelijke shorttrackbaan in Rotterdam levert Daikin moderne koudwatermachines ('chillers') om het ijs van de schaatsbaan in topconditie te brengen en houden. Deze slimme machines gebruiken alleen hun vol vermogen wanneer de baan moet bevriezen. Is hij eenmaal bevroren, dan is er nog relatief weinig vermogen nodig en kunnen Daikin chillers hun vermogen terugschroeven.

Dweilen met restwarmte

Daarmee wordt al significant bespaard ten opzichte van andere oplossingen. Om te zorgen dat het energieverbruik nog efficiënter is, zocht Daikin ook naar een functie voor de restwarmte. ‘Door het inzetten van warmteterugwinning op de warmte die de chillers produceren, kunnen we het dweilwater opwarmen', vertelt Alphons Stevens van Daikin. Bij een dergelijk toernooi komen de dweilmachines (Zamboni’s) voor de ijsvloer om de 15 à 20 minuten op het ijs om de baan in topconditie te brengen. ‘Zamboni’s gebruiken 10.000 liter warm water van 55°C per dag. Met de restwarmte uit onze chillers verwarmen we de voorraadtank, die gewoonlijk bij zo'n event door dieselgeneratoren wordt opgewarmd’, vertelt Stevens. Heel belangrijk volgens hem is het combineren van verschillende functies en toepassingen die energie nodig hebben. ‘De uitwisseling van energiestromen met andere gebruikers in de omgeving is cruciaal om de geschatte besparing van 85 % te halen’, aldus Stevens.

Lees ook:

alphons

Daikin gaat niet over één nacht ijs

In het artikel Daikin gaat niet over één nacht ijs vertelt Alphons Stevens dat Daikin op dit moment praat met verschillende tijdelijke en permanente schaatsbanen om te zoeken naar energieoptimalisaties. ‘Dat kan, mits we breder kijken dan naar de ijsbaan alleen’, aldus de strategisch Business Unit Manager Commercial & Industrial bij Daikin in het februarinummer van E&W Installatietechniek.