17 april 2025
Slimme 'dimmer' in zonnepark voorkomt overbelasting elektriciteitsnet
De 30.000 panelen op zonnepark Schalkwijk in de gemeente Houten produceren jaarlijks net zoveel elektriciteit als ruim 5.000 huishoudens jaarlijks verbruiken. (foto: Stedin)
Netbeheerder Stedin heeft in Houten een slimme nieuwe techniek geïntroduceerd waarmee zonneparken niet volledig uitgeschakeld hoeven te worden bij netdrukte, maar op afstand ‘gedimd’ kunnen worden. Denk aan een soort volumeknop voor zonnestroom. In plaats van de stekker eruit, gaat het zonnepark bijvoorbeeld terug naar 80% productie. Dat voorkomt overbelasting én verspilling van duurzame energie.
Het Houtense park van ontwikkelaar GroenLeven is een van de eerste zonneparken in Nederland waarbij een netbeheerder dit kan doen. Stedin krijgt de ‘afstandsbediening’ om de dimmer te bedienen. In ruil krijgt de eigenaar van het zonnepark een vergoeding van Stedin voor de elektriciteit die niet wordt geproduceerd wordt. De techniek is ook te gebruiken bij windparken.
Nog 50 andere parken dit jaar
De nieuwe techniek - die in de energiewereld bekend is als real-time interface - is bedoeld voor grote zon- en windparken. Sinds vorig jaar zijn nieuwe parken volgens Europese regels wettelijk verplicht om een dergelijke techniek aan te kunnen. Het zonnepark van GroenLeven is het eerste park waarbij Stedin dit voor elkaar heeft. Daarmee is het ook een van de eerste zonneparken in Nederland waar deze techniek werkt.
Inmiddels heeft Stedin de techniek ook geïnstalleerd bij een windpark in de Hoeksche Waard. De netbeheerder verwacht later dit jaar bij nog eens 50 andere parken een kastje met de techniek te installeren.