EW07 omslag 600
22 december 2023

Slimme thuisbatterij acteert op basis van real-time tarieven

smart.home.slimme.thuisbatterij

Energiemaatschappij NextEnergy lanceert een slimme thuisbatterij die via een app direct is gekoppeld aan haar dynamische energiecontract. CEO Gijs Wubbe wil met de lancering van de thuisbatterij niet alleen de regie over energie teruggeven aan de consument, maar wil ook bijdragen aan het oplossen van de problematiek rond het stroomnet.

Volgens NextEnergy is het de eerste batterij die direct is gekoppeld aan een dynamisch energiecontract. De eerder gelanceerde thuisbatterijen konden door consumenten uitsluitend worden gevuld met de vooraf bekende tarieven. Nog niet met de actuele, real-time, tarieven op de onbalansmarkt. Met de nieuwe slimme batterij kan energie automatisch worden opgeslagen wanneer er een hoog energie-aanbod is. Denk hierbij aan momenten dat de zon schijnt en/of het hard waait. Wanneer het energie-aanbod laag is, kan de consument zijn eigen energie vanuit de batterij gebruiken. Als de consument deze energie niet gebruikt, kan de thuisbatterij automatisch stroom terug leveren en verkopen aan het net. De consument handelt hiermee automatisch met actuele energietarieven.

Capaciteit en vermogen

De verschillende slimme batterijen van Huawei kunnen tussen de 5kWh en de 30kWh opslaan. Daarnaast zit er ook nog verschil in de modellen op het gebied van het vermogen van de batterijen. Dit ligt tussen de 3 kW en 5 kW. Hoe hoger het vermogen, des te meer stroom het tegelijkertijd kan leveren aan een huishouden. 

Thuisbatterijen als collectief

Het uiteindelijke doel van de energiemaatschappij is om samen met haar klanten een batterijcollectief te vormen. Het collectief gaat op basis van de aansturing van NextEnergy bijdragen aan het balanceren van het overvolle stroomnet. Met veel batterijen samen kan er een aanzienlijk verschil gemaakt worden op het overvolle stroomnet.

app.slimme.thuisbatterij (1)

Geld verdienen met slimme thuisbatterij

NextEnergy maakte een berekening wat een consument kan verdienen met een slimme batterij. Dynamische tarieven gaan uit van de uurtarieven die een dag van tevoren bekend worden. Afgelopen jaar waren 390 momenten rendabel om slim te laden op basis van deze tarieven. Het gemiddelde rendement is 12 eurocent per kWh. Een 10kWh thuisbatterij kan ongeveer 3.900 kWh verhandelen per jaar. Door op deze manier te laden zorgt dit voor een opbrengst van 468 euro per jaar.
Hiernaast kan de slimme thuisbatterij ook handelen op de onbalansmarkt. Dit zijn actuele tarieven, in plaats van de tarieven die een dag van tevoren bekend worden gemaakt. Wanneer er alleen gekeken wordt naar de grote prijsverschillen in de onbalansmarkt, waren er in het afgelopen jaar 969 momenten waar stroom gemiddeld 90 eurocent per kWh op kon leveren voor de gebruiker. Met een 10 kWh thuisbatterij kan theoretische 1.090 euro worden verdiend. Dat kan echter alleen worden als voldoende energie beschikbaar is en er nog genoeg ruimte is in de batterij. NextEnergy schat de werkelijke opbrengst op 55 procent hiervan. Dat komt neer op 600 euro per jaar.
Het totale rendement bedraagt dus 468 euro (van het (ont)laden met enkel dynamische prijzen) plus 600 euro (van het (ont)laden tijdens onbalanspieken), wat neerkomt op een totaal van 1.068 euro per jaar.