EW06 Omslag 600
21 november 2022

Smart city sensoren regelen voetgangersstromen tijdens WK

qatar-web

De scheidsrechters moeten de wedstrijden tijdens het WK in Qatar in goede banen leiden. De organisatie is verantwoordelijk voor alles daar omheen. Om het verkeer tijdens dit compacte WK vlot te laten doorstromen en de veiligheid van voetgangers te garanderen zet het 700 smart city sensoren van Flir in.

De bal rolt. Na een lange onrustige aanloop waarin de schending van mensenrechten en de strenge wetten van Qatar centraal stonden, zijn 64 landen inmiddels begonnen aan het WK voetbal in het kleine oliestaatje. In één maand bezoeken naar schatting 1 miljoen voetbalfans het land. Het kleine landje aan de Perzische golf past drie keer in Nederland, terwijl het complete voetbaltoernooi ook nog eens wordt afgewerkt in of rond de hoofdstad Doha. Om de veiligheid van grote aantallen voetgangers op dit kleine gebied te garanderen zocht de organisatie naar technische hulpmiddelen. Het land installeerde daarom 700 Flir TrafiOne smart city sensoren.

Vlotte doorstroming

Deze all-in-one sensoren van Teledyne FLIR maken gebruik van wifi en thermische technologieën om het verkeer vlot te laten doorstromen en daarbij de veiligheid van voetgangers te verbeteren. De TrafiOne registreert voetgangersbewegingen op het trottoir en past op basis hiervan de timing van verkeerslichten automatisch aan. Het is mogelijk om voorrang te geven aan voetgangerssignalen boven het autoverkeer, zodat voetgangers veiliger en effectiever kunnen oversteken tijdens dit voetbalfestijn.

trafione-thermal3-web

Contactloos

Belangrijk hierbij is dat thermische camera's met videoanalyse voetgangers, fietsers en voertuigen detecteren en classificeren, zelfs bij volledige duisternis of onder slechte weersomstandigheden. Een ander voordeel is dat de COVID-vriendelijke contactloze sensoren fysieke drukknoppen overbodig maken.

Cloud-gebaseerde data-analyse

TrafiOne genereert ook hoge-resolutie data voor het bepalen van reistijden om verkeersstromen te verbeteren, stationair draaien van voertuigen te verminderen, filevorming te monitoren en de veiligheid van kwetsbare weggebruikers te verhogen. De door TrafiOne verzamelde data zijn toegankelijk voor verdere verwerking door Flir ITS-IQ, een cloud-gebaseerde data-analyse oplossing.