Omslag_EW05 600
10 juli 2021

Spoelwater en meststoffen terugwinnen uit urine

Gent is 'The Place to Pee'

urinescheidend toilet.JPG

The Place to Pee is de titel van de installatie die tijdens de zomermaanden wordt gerealiseerd in het sport- en recreatiepark Blaarmeersen in Gent. Bezoekers van het park kunnen deel uitmaken van een experimenteel onderzoeksproject, waarbij urine de belangrijkste grondstof is voor ontsmettend spoelwater en meststoffen voor de landbouw.

Op het eerste gezicht lijkt The Place to Pee op een conventionele toilet- en sanitaire voorziening die in openbare ruimtes en parken voor tijdelijke doeleinden wordt gebruikt. Een container in het park is omgebouwd tot openbaar toilet en uitgerust met Save!-toiletten en Lema-urinoirs van de Zwitserse badkamerspecialist Laufen, alsook met een Uridis behandelingssysteem van Hydrohm, een spin-off van de Universiteit Gent. Het systeem is een hoogtechnologische faciliteit voor het testen van het nieuwe proces om urine te recyclen tot ontsmettend spoelwater en meststoffen voor de landbouw.

Urinescheidende wc

Voordat de pure urine kan worden gerecycled, moet deze worden gescheiden. Daarvoor wordt op deze testfaciliteit een Save! Toilet van Laufen ingezet. Het is een urinescheidende wc die op de conventionele manier kan worden gebruikt en geen gedragsverandering vereist van gebruikers. De ontwerpoplossing voorziet in urinescheiding direct bij de bron, dat wil zeggen ín de toiletpot zelf.