Omslag_EW05 600
19 april 2022

TBI-vakschool gaat vakmensen opleiden

jaarverslag TBI.JPG

Om het nijpend tekort aan vakmensen in te dammen, overweegt TBI de oprichting van een eigen vakschool. Dat schrijft de technisch dienstverlener in haar jaarverslag 2021. TBI is een concern met 19 zelfstandige dochterondernemingen binnen de segmenten Techniek, Bouw & Ontwikkeling en Infra.

De beschikbaarheid van vakmensen is een urgent probleem. Alleen al binnen de techniekbedrijven van TBI staan zo’n 500 vacatures open, zo is te lezen in het jaarverslag. De hoeveelheid werk en de maatschappelijke opgaven waar TBI voor staat zijn daarmee sterk afhankelijk van de goede mensen die het bedrijf kan behouden en werven, zo constateert de dienstverlener. De bestaande interne bedrijfsopleidingen en de regionale samenwerkingsverbanden spelen hierbij een belangrijke rol, maar voor het opleiden van vakmensen gaat TBI een grotere verantwoordelijkheid niet uit de weg en overweegt het te starten met een eigen TBI-vakschool.

Statushouders en zzp’ers

Daarnaast is TBI een groot voorstander van meer vaste arbeidscontracten in de bouw. ‘Vakmanschap is een ‘asset’. We moeten ons inspannen om over de volle breedte mensen in onze sector aan het werk te helpen. Denk aan statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast kunnen we in wederzijds en maatschappelijk belang gebruik maken van buitenlandse arbeidskrachten die werkzaam zijn in ons land. Zeker als zij zich inmiddels bewezen hebben en (met hun gezin) in Nederland woonachtig zijn. Wij moeten die medewerkers proberen te verleiden hun zzp-bestaan in te ruilen voor een vast dienstverband.

Uitstekend jaar

De personele perikelen verhinderde het bedrijf overigens niet een ‘uitstekend jaar’ te draaien. De bedrijfsopbrengsten stegen in 2021 met 9 procent stijgen tot 2,2 miljard euro. De winst steef naar bijna 50 miljoen euro en was daarmee 55 procent hoger dan in 2020.